Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

Aanrechtblad: hoe kies je wat bij je past?

Een keukenblad uitkiezen, in eerste instantie denken veel mensen vooral aan de kleur. Toch komt er veel meer kijken bij de keuze voor een bepaald aanrechtblad; voor wat voor materiaal kies je? Het antwoord op deze vraag hangt af van je wensen. In dit blog vertellen we je over de verschillende mogelijkheden op gebied van keukenbladen en wat de eigenschappen van de verschillende materialen zijn.

Lees hier meer over alle aanrechtbladen bij Jan van Sundert.

Beton

Betonnen keukenbladen zijn super hip. Een betonnen keukenblad geeft de keuken een robuuste of soms zelfs industriële uitstaling. Het betonnen blad wordt op maat gemaakt en bestaat hoofdzakelijk uit zand, cement, steen en water. Een betonnen aanrechtblad past goed bij een design keuken. Het betonnen aanrecht kan in verschillende kleuren worden geleverd. Van licht tot donker grijs zijn de meest voorkomende kleuren. Een betonnen aanrechtblad is te krijgen in verschillende diktes en kan een behoorlijk gewicht hebben. Check dus altijd of je keukenkasten het gewicht kunnen dragen. Onze adviseurs kunnen je hier uiteraard bij helpen. Beton is hittebestendig dus je kunt er gewoon je hete pannen op kwijt. Daarnaast is het beton slijtvast en erg onderhoudsvriendelijk. Houd er bij beton wel rekening mee dat je altijd gebruik moet maken van snijplanken. Het betonnen aanrecht is niet zo dicht van structuur als bijvoorbeeld natuursteen of composiet waardoor makkelijker krassen ontstaan. Om je betonnen aanrecht te onderhouden kun je het beste schoonmaken met groene zeep. Pas op met frisdrank of citroensap, het zuur in deze producten kan zorgen voor verkleuring. Bekijk hier bijvoorbeeld een keuken met betonlook.

Graniet

Een granieten aanrechtblad wordt gezaagd uit bergen en vindt zijn oorsprong in lava. Graniet is grotendeels grof van structuur en ieder gebied waar gewonnen wordt heeft zijn eigen kleur en structuur. Het is een natuurproduct en wordt al jaren gebruikt in de keuken. Een van de redenen dat graniet zo geschikt is voor een aanrecht is dat graniet een erg harde steensoort is. Hierdoor is het een duurzaam materiaal en kun je er lang van genieten. Het is een slijtvast materiaal, krasbestendig én hittebestendig. Graniet wordt vaak gebruikt om je keuken een luxe uitstraling te geven. Let bij granieten aanrechten wel altijd goed op producten als bleek- en ontkalkingsmiddelen. Hier kan graniet niet goed tegen. Hier kun je een keuken bekijken met een granieten keukenblad.

Composiet

Een composieten aanrechtblad is samengesteld uit graniet, kleurstoffen, kunsthars en kwartsiet. De materialen worden tot een keukenblad geperst en vervolgens gepolijst. Composiet heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als graniet en eveneens de chique uitstraling. Composiet wordt geproduceerd en niet gewonnen waardoor een blad eenvoudig op maat te maken is. Composiet heeft qua kleur meer eenheid dan graniet. Composiet is in veel designs te krijgen, is slijtvast, is krasbestendig en gaat heel lang mee! Bekijk hier een aanrechtblad van composiet.

Keramiek

Een keramieken aanrechtblad is ideaal voor mensen die niet zitten te wachten op allerlei onderhoud. Keramiek is ontzettend gebruiksvriendelijk, het materiaal is zowel hittebestendig als vlek- en krasbestendig. Keramiek heeft een strakke uitstraling en ziet er stijlvol uit. Keramiek is verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en ontwerpen. Keramiek lijkt dus het perfecte materiaal voor ieder aanrecht of keukenblad maar het keramiek is niet onverwoestbaar, het is bijvoorbeeld niet 100% stootvast. Ook kan het materiaal niet goed tegen schuurmiddelen. Keramiek is een kostbaarder materiaal, daar tegenover staat dat het materiaal duurzaam is en lang meegaat. Zie hier een keuken met een keukenblad van keramiek.

Hout

Een houten aanrecht- of keukenblad voegt sfeer toe aan een keuken, het is daarom een populaire keuze. Het voordeel van hout is dat het met alle stijlen en designs te combineren is. Houten aanrechtbladen worden op maat gemaakt en je hebt de keuze uit verschillende soorten hout. Onze adviseurs helpen je graag de goede keuze te maken. Hout is wel een van de meest onderhoud intensiefste opties op gebied van aanrechtbladen. Het hout is gevoelig voor vocht, warmte, krassen en is niet waterdicht. De andere kant is dat de aanrechtbladen tijdloos zijn en veel sfeer toevoegen. Je kunt een houten aanrecht het beste onderhouden door het regelmatig te impregneren met olie waardoor je het blad tegen vocht beschermt. Dit zal je ongeveer twee keer per jaar moeten herhalen. Bekijk hier een houten aanrechtblad.

Glas

Wil je een keer iets totaal anders dan alle anderen? Dan is glas een bijzondere optie. Het glazen aanrechtblad wordt samengeperst en op maat gemaakt. Door het persen ontstaat een hard glas wat helemaal keuken-proof is! Het glas is waterdicht, hygienisch en vlekbestendig. Het glas is een duurzaam materiaal en erg onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van glas is dat het erg stootgevoelig is. Montage moet dus in één keer goed. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in glas? Laat een van onze adviseurs je inlichten over de mogelijkheden. Vraag onze verkopers naar een glazen keukenblad.

RVS

Roestvrijstalen werkbladen zal je vooral kennen uit professionele keukens. Deze werkbladen hebben veel voordelen, zo is het materiaal waterdicht en bestand tegen hoge temperaturen. Het keukenblad heeft een tijdloze uitstraling. Wel is RVS krasgevoelig maar dat maakt het blad niet minder duurzaam. Het grote voordeel van RVS is dat wasbakken naadloos in het blad kunnen worden gemonteerd. RVS voegt een industriele en stoere sfeer toe aan de keuken. Vraag onze adviseurs naar een werkblad van RVS.

Kunstof

Aanrechten en keukenbladen in kunstof zijn niet weg te denken uit de keukens. Kunstof is over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld natuursteen. Kunstof wordt afgedekt met een toplaag die leverbaar is in bijna alle kleuren en designs. Kunstof aanrechten en kunstof keukenbladen zijn leverbaar in verschillende materialen en diktes en dus ook voor elk budget. Kunstof is erg onderhoudsvriendelijk, relatief voordelig, praktisch, onderhoudsvriendelijk en gestand tegen krassen. Bekijk hier een kunststof aanrechtblad.

Weet je al waar je voorkeur naar uitgaat en wil je de bladen bezichtigen in de showroom? Of krijg je liever nog wat aanvullend advies? Neem dan contact met ons op!

> Maak een afspraak met een adviseur <