Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

DE WEETJES OVER DE SAUNA OP EEN RIJTJE!

De sauna is amper nog weg te denken uit onze samenleving. De meeste Nederlanders bezoeken meerdere keren per jaar verschillende wellness complexen in de hoop wat ontspanning te vinden. Hoe is dit zo ontstaan?

DE OORSPRONG VAN DE SAUNA

Van oorsprong is de sauna een Finse benaming voor een ruimte waarin het heel erg warm wordt. De temperatuur in de sauna varieert tussen de 80 en de 120 graden. Doordat de luchtvochtigheid erg laag is (maximaal 15%) ervaar je de hitte niet als extreem. Dankzij deze hitte begin je binnen enkele minuten nadat je plaats neemt in de sauna te zweten. Doordat je in de sauna afgesloten bent van externe prikkels en het heerlijk warm is wordt de sauna als reinigend en ontspannen ervaren.

DE GESCHIEDENIS

Hoe oud de sauna precies is is niet bekend. Duizenden jaren geleden zien we dat de sauna al een behoorlijke plek veroverd heeft in de Finse provincie Karelië. De sauna is ontstaan vanuit een verwarming. Finse blokhutten werden verwarmd met stenen die in het vuur gelegen hadden. Door deze stenen in de hut te leggen liep de temperatuur op. De stenen gaven de warmte af gedurende de nacht. Iets laten kwam men erachter dat als je water over de hete stenen gooit, de temperatuur snel opliep en men begon te zweten.

KLEDING IN DE SAUNA

Op een bepaald moment ondervond met dat het zweten niet prettig was tijdens het dragen van kleding. Doordat de poriën in de huid openen kan kleding gaan irriteren. Vuil dat uit de huid gezweet wordt in de sauna blijft door het dragen van kleding alsnog op de huid liggen en dit veroorzaakt in veel gevallen ontstekingen. Hierdoor ontstond de trend geen kledij te dragen in de sauna.

   

VERSCHILLENDE SOORTEN SAUNA'S

Je kent nu het verleden van de sauna. Naast de Finse sauna zijn er inmiddels ook andere sauna’s op de markt. Door de hitte zweet je afvalstoffen uit je lichaam. Naast de Finse sauna heb je ook nog de kruidensauna. Deze sauna is maximaal 70 graden. Kenmerkend is dat kruiden als Munt, Rozemarijn en Tijm branden langzaam op. De geur van de kruiden geeft een ontspannend effect. Vervolgens hebben we nog de infraroodsauna. Hier ervaar je een temperatuur van 35 tot 60 graden. Verschil tussen de infraroodsauna en de Finse sauna is dat de hitte niet afkomstig is uit stenen maar uit speciale elementen. Deze elementen maken gebruik van infrarood technologie, deze werken in op de spieren en het lichaam. Infraroodsauna’s werken ter voorkoming en genezing van blessures doordat spieren worden verwarmd. Ten slotte heb je nog de stoomcabine. Het verschil tussen de stoomcabine en de sauna is erg groot. Waar de lucht in de sauna erg droog is, is de lucht in de stoomcabine juist extreem vochtig. Alhoewel de temperatuur van de stoomcabine slechts 45 graden is, ervaar je de ruimte als erg warm vanwege de hoge hoeveelheid vocht.

DE VOORDELEN VAN DE SAUNA

De sauna werkt ontspannend en ontgiftend, zowel fysiek als mentaal. Doordat je in de sauna bent afgesloten van prikkels van buitenaf kun je een ultiem moment voor jezelf creëren. Toch heeft de sauna ook een aantal voordelen voor je gezondheid. De sauna verbeterd je immuunsysteem en stimuleert de bloedsomloop. Wanneer je regelmatig de sauna bezoekt loop je tot 30% minder kans op verkoudheid en in de infraroodsauna herstellen je spieren snel van een pittige work-out. Genoeg reden om de sauna op te zoeken dus!

Bij Jan van Sundert ontwerpen we sauna's op maat. Voor iedere ruimte kunnen we er een ontwerpen. Ze worden in onze werkplaats pre-fab gemaakt zodat we hem binnen één dag bij u op locatie kunnen installeren. Neem contact met ons op voor meer informatie over de sauna's of leed hier verder.