Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

 

Badkamers hebben de afgelopen jaren een enorme transformatie ondergaan. Tegenwoordig wordt de badkamer steeds meer gebruikt als een ruimte om tot rust te komen na een drukke dag. Hierdoor zien we dat er in een rap tempo nieuwe ontwikkelingen en trends ontstaan. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste badkamertrends van 2023 voor je op een rijtje.

  1. Japandi stijl – Aardetinten als dé badkamertrend van 2023
  2. Organische vormen
  3. Creëer minimalisme
  4. De kraan van 2023: Gunmetal uitvoering
  5. Oog voor duurzaamheid

Terugblik: Badkamertrends van vorig jaar

Badkamertrends komen en gaan geleidelijk. Daarom is het niet verkeerd om terug te kijken naar de badkamertrends van 2022. We zien namelijk dat populaire trends van 2022 een duidelijke overlap hebben met alles wat er in 2023 te wachten staat. De meest populaire trends van dat moment waren het creëren van een luxe wellness stijl en het gebruik van opvallende combinaties. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we met het binnenkijken in deze hotelchique badkamer

 

1. Japandi stijl - Aardetinten als dé badkamertrend van 2023

Aardetinten als beige en crème zijn in 2023 de meest populaire ontwikkeling voor de badkamer. De badkamer wordt steeds meer een ruimte om tot rust te komen. Aardetinten geven een badkamer een natuurlijke uitstraling en zijn bovendien goed te combineren met moderne elementen en kleuren. Zo is de Japandi interieurstijl ontstaan, waarbij het minimalistische en de rust van de Japanse en Scandinavische woonstijlen zijn gecombineerd. Vrijstaande baden of een ruime douche zien we vaak terug in dit type badkamer.

Badkamertrends 2023 Japandi stijl | Jan van Sundert

 

2. Organische vormen in de badkamer

Organische vormen sluiten goed aan bij de Japandi-stijl, omdat organische vormen ook als rustgevend worden beschouwd. In veel Japandi-badkamers zien we dan ook organische vormen terugkomen. Denk daarbij aan opvallende vormen voor spiegels of robuuste materialen zoals basalt of natuursteen waskommen. In een minimalistische badkamer zorgen deze creatieve vormen voor afwisseling. Ontdek onze ruime collectie sanitair in organische vormen.

Organische vormen badkamertrends 2023 | Jan van Sundert

 

3. Minimalisme creëren met grote tegels of ton sur ton

Het creëren van minimalisme is een van de populairste ontwikkelingen voor 2023. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is door te kiezen voor grote tegels. Daardoor lijkt het alsof de vloeren en muren uit één geheel bestaan. Dat maakt de badkamer lekker ruimtelijk. Kies bij voorkeur voor een rustig oppervlak en een lichte kleur. Stem de kleur van de voeg hierop af voor het beste resultaat.

Badkamertrends 2023: Grote tegels | Jan van Sundert

Een andere manier om minimalisme terug te laten komen is met ton sur ton. Dat is een decoratieve stijl waarbij verschillende tinten van dezelfde kleur worden gebruikt in een ruimte. In de badkamer kan dit bijvoorbeeld betekenen dat verschillende elementen, zoals tegels, sanitair en accessoires, in dezelfde kleur worden gekozen. Alleen de tinten verschillen dan. Daarmee creëer je een harmonieuze en rustige sfeer in de badkamer. Ton sur ton decoratie kan ook gebruikt worden om een kleine badkamer optisch groter te laten lijken, omdat er wordt gekozen voor een beperkt aantal kleuren.

Bij Jan van Sundert verkopen we veel verschillende formaten tegels, waaronder het formaat van 90 bij 90 centimeter of zelfs 120 bij 120 centimeter. In kleine badkamers kunnen deze enorme formaten wat te veel van het goede zijn. In dat geval raden we aan om te kiezen voor een 60 bij 60 centimeter. Onze adviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor jouw badkamer.

 

4. Het sanitair van 2023: Gunmetal kranen

Gunmetal wordt steeds populairder in onze sanitaircollectie. De afgelopen jaren hebben we veel veranderingen gezien op het gebied van kleuren voor sanitair. We zien dat er een verschuiving plaatsvindt van roestvrijstalen materialen naar gedurfde kleuren sanitair. In de badkamertrends van 2021 hebben we zwart als populaire kleur genoemd. In 2022 hebben we goud en koper benadrukt. Daaraan voegen we nu gun metal toe.

Gunmetal kranen | Jan van Sundert

Gun metal is een soort brons dat vroeger voor munitie werd gebruikt. De naam komt dus ook direct daarvandaan. Het ziet er een beetje uit als modern roestvrijstaal vanwege de donkere en stoere kleur. Dat maakt een gunmetal kraan erg veelzijdig en dus geschikt voor ieder type badkamer, zoals de moderne badkamer of industriële badkamer. Een ander voordeel is dat vingerafdrukken en zeepresten minder zichtbaar zijn op dit materiaal.  

 

5. Duurzaamheid als trend in wonen, dus ook in badkamers

Ook in 2023 benoemen we duurzaamheid als een belangrijke badkamertrend. Dit jaar is duurzaam wonen relevanter dan ooit. Bijna elke Nederlander heeft de afgelopen maanden namelijk iets gedaan om energie te besparen in huis. Ook in de badkamer zijn er mogelijkheden en materialen om te kiezen voor duurzaamheid. In 2023 zullen we zelfs een deel van onze badkamershowroom inrichten met duurzame opties.

 

LED verlichting in de badkamer

Vaak zit besparen in kleine dingen. Heb je er al aan gedacht om te kiezen voor LED-verlichting in de badkamer? LED-lampen verbruiken tot wel 90% minder energie. Je kunt ze inbouwen in het plafond, maar er zijn ook andere mogelijkheden. We zien bijvoorbeeld steeds vaker spiegels met ingebouwde LED-verlichting terug in de badkamer. LED-verlichting is natuurlijk niet nieuw. In meer dan de helft van onze huidige badkameropstellingen in de showroom hebben we al dit soort verlichting. In 2023 verwachten we bijna in elke badkamer LED-verlichting te plaatsen.

 

LED verlichting badkamer | Jan van Sundert

Infrarood panelen

Een andere manier van verduurzamen is het verwarmen van jouw badkamer of woonruimte. Oudere verwarming is vaak inefficiënt. Ze verbruiken veel energie omdat ze de complete ruimte verwarmen, met als gevolg dat je veel warmte verliest. Met infraroodpanelen verwarm je gedeeltes van jouw huis veel efficiënter. Het verwarmt bijvoorbeeld alleen jouw badkamer op het moment dat je daar aanwezig bent. En dat scheelt veel energie. Een bijkomend voordeel is dat infraroodverwarming goed is voor de gezondheid.

Elektrische radiatoren

Een badkamer hoort warm te zijn, ook in 2023. Bij de aanschaf van een complete badkamer raden we altijd een elektrische radiator aan. Het voordeel van zo’n radiator is dat deze met elektriciteit opgewarmd wordt (en dus niet meer op gas). In 2023 is het dus weer heerlijk warm in jouw badkamer.

Douchetoilet

Heb je er ooit bij stil gestaan dat een gezin van 4 personen zo’n 200 euro op jaarbasis kwijt is aan toiletpapier? Om die reden zien we steeds meer klanten die interesse hebben in een douchetoilet. Een douchetoilet is een toilet en bidet in één. Door middel van een warme comfortabele waterstraal en ingebouwde föhn is het gebruik van toiletpapier dus verleden tijd. In onze badkamer showroom hebben we onze totale collectie met douchetoiletten naast elkaar gezet.

Douchetoilet | Jan van Sundert

Naast deze interessante manieren van verduurzamen vindt je vanaf 2023 ook waterbesparende douchekoppen en dual flush toiletten in onze ‘groene hoek’. Bezoek onze badkamer showroom voor meer informatie.

De komende maanden zijn onze adviseurs druk bezig om de showroom te voorzien van de laatste badkamertrends. Op onze online kanalen houden we je hiervan op de hoogte. Heb je al een trend gezien die jij het liefst vandaag nog op neemt in jouw badkamer? Dat kan! Vraag vrijblijvend een gesprek aan met één van onze adviseurs.