Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

Keukens, ze zijn er in ontelbaar veel soorten en uitvoeringen.

Toch is er een keuken die met kop en schouders boven alle keukens uitsteekt. Een echte kookfanaat zal het direct beamen: een eilandkeuken is toch echt de beste keukenopstelling. Maar wat zijn de voordelen van een eilandkeuken dan precies?


Size does matter

De meest mensen vinden een vrijstaand eiland prachtig, maar helaas is niet iedere keukenruimte er geschikt voor. Dit komt doordat er voldoende ruimte moet zijn om de eilandkeuken goed tot z’n recht te laten komen. De minimale maatvoering voor een vrijstaand keukeneiland is 150 x 90 cm. Vaak wordt het eiland midden in de keukenruimte geplaatst zodat u er omheen kunt lopen. Het eiland is dus van alle kanten bereikbaar en kan vaak ook als bar/tafel gebruikt worden. Door één of meerdere wanden van kasten en inbouwapparatuur te voorzien, ontstaat er een ideale indeling. Heeft u een kleine keukenruimte, maar wilt u perse een eiland? Kies dan voor een schiereiland. Dit is in principe een rechte keukenopstelling, maar dan met daaraan een eiland waarvan de korte zijde tegen de keuken aan de wand is geplaatst. Deze opstelling neemt beduidend minder ruimte in beslag dan een vrijstaand eiland.


Kook- of spoeleiland?

U kunt een eiland op diverse manieren gebruiken. Als kook- en/of spoeleiland of als bar om gezellig aan te zitten. Wanneer u kiest voor een kookeiland, dan is het eiland voorzien van een kookplaat. Waar u rekening mee moet houden is dat er boven het kookeiland een afzuigkap bevestigt moet worden. Kiest u juist voor een spoeleiland, dan is de spoelbak in het eiland geïntegreerd. Er is dan wel een afvoer nodig in het midden van de keukenruimte. Een andere optie is om zowel de kookplaat als het spoelgedeelte in het eiland te integreren. Wanneer de grootte van het eiland het toelaat, is het leuk er een zitruimte te creëren. Zo kunt u koken en gezelligheid met elkaar combineren. Gezellig om zo tijdens het kokkerellen contact te hebben met gasten of het gezin. Daarnaast kunt u er ook aan ontbijten, dineren of gewoon gezellig plaatsnemen. Kortom, multifunctioneel. En dat is precies wat eilandkeukens zo gewild maakt.