Verschillen tussen gas en inductie
09-10-2022 | Door: Marketing | Keukens
Steeds meer mensen kiezen in de keuken voor koken op een inductie kookplaat. De grote rede hiervoor is dat huishoudens steeds minder gas willen gaan gebruiken. Het aanschaffen van een inductie kookplaat ligt dus voor de hand, maar wat zijn precies de verschillen? We spraken met Loes, zij schafte onlangs een inductie kookplaat aan. Ze vertelt over haar bevindingen.
De overstap
“Ik had altijd al een fijne keuken met gaskookplaat. Mijn vriend en ik besloten een nieuw blad te leggen. Door het schuiven van de wasbak en kookplaat kwam er meer werkruimte vrij. We besloten het blad aan te kleden met nieuwe apparatuur, als je dan toch bezig bent is dat net zo makkelijk. Kiezen voor inductie ligt voor de hand. Onze stoppenkast was al uitgerust op de komst van een elektrische kookplaat en vooral het schoonmaken leek me een stuk fijner met een inductie plaat.“
Kennis van tevoren
“Ik werd van tevoren gewaarschuwd over de verschillen tussen de twee opties. Bij gas kook je soms op gehoor. Je hoort wat de pit doet en het duurt even voor dit doorwerkt in je pan. Met inductie is dat niet zo. Ik wist dus dat ik bij de eerste keer koken langzaam moest beginnen. Verder was ik niet echt op de hoogte van de verschillen. Ik wist alleen dat ik het beste nieuwe pannen kon kopen. Dat is niet altijd nodig, maar mijn pannen hebben zo lang op gas gestaan dat ik het tijd vond voor nieuwe pannen.“
Het grootste verschil
“Poeh, er zijn best wel wat verschillen. Het grootste verschil is wel dat inductie razendsnel warm wordt. Mijn kookplaat maakt wel geluid, maar in fases. Dat is dus heel anders als bij een gasfornuis. Je kunt aan het geluid niet afleiden of de pit hoog of laag staat.
Omdat inductie zo snel opwarmt, merkte ik dat ik erg moest oppassen met de standen van de kookplaat. Mijn Etna kookplaat heeft 9 standen. Tot stand vier zit ik sowieso veilig. Op de eerste dag ging het bakken van aardappeltjes me niet snel genoeg en schroefde ik hem op naar 8 of 9. Dat was een slecht plan, want binnen no time was het aanbranden te ruiken. Goed opletten dus.
Ten slotte is het warm worden van de plaat natuurlijk anders. Omdat je werkt met een glad oppervlak ben je geneigd te vergeten dat de plaat erg warm is. Gelukkig geeft de plaat dat wel aan.”
Het grootste voordeel
Het schoonmaken! Ik had zo’n ontzettende hekel aan het schoonmaken van het gasfornuis. Na elke kookbeurt alles schoonmaken doe je bijna nooit. Je haalt een doekje over de hele boel en maakt eens per week grondig schoon in mijn geval. Dat schiet niet op. Mijn fornuis was al gebruikt door de vorige bewoners van het huis en ik heb het nooit schoon gekregen. Ik was het helemaal beu. Die kookplaat biedt de uitkomst! Na het koken laat je de plaat afkoelen en je haalt er een doek overheen, that’s it!
Heb je nog een tip voor nieuwe inductie kokers?
“Ja. Check altijd de onderkant van je pannen. Ik had een nieuwe pannenset gekocht en begon hier enthousiast mee te koken. Na enkele seconden rook het ontzettend verbrand terwijl er nog niets anders dan olie in de pan zat. Wat bleek? Er zat nog een sticker onder de pan. Superdom natuurlijk, maar door die sticker ontstonden er twee vegen in de plaat die niet meer weggaan.
In principe brandt er niets in een kookplaat, de plaat wordt niet warm genoeg, maar de pan wel! Omdat de sticker onder de pan zat ontstond er alsnog schade. Nou ja, schade, het stelt gelukkig in dit geval amper iets voor en het is domme pech, maar let er toch even op.“
Ben je zelf nieuwsgierig geworden naar koken op inductie of wil je meer informatie?
Dat kan! Jan van Sundert verkoopt onder andere kookplaten van AEG, Etna, Zanussi, Siemens, Bosch en Bora. Onze keukenspecialisten staan klaar om je te helpen en adviseren. Je kunt hier contact met ons opnemen bij vragen, of een afspraak plannen om je wensen te bespreken met een van onze adviseurs.