Zoeken
55 jaar ervaring
Gratis 3D ontwerp
Geen aanbetaling nodig
5500 m2 showroom
Beoordeeld met een 9.4 Trustpilot sterTrustpilot sterTrustpilot sterTrustpilot sterTrustpilot ster Trustpilot
Vandaag geopend: 09:30 - 17:30 | 29 december koopzondag

Kookeiland

Kookeilanden zien we steeds vaker voorbij komen. Op zich is dit niet vreemd, want door een kookeiland krijgen keukens een luxe uitstraling. Daarnaast biedt een kookeiland vele gemakken.

Let op! Al onze keukens zijn ter inspiratie en naar eigen wens samen te stellen. Zie je een keuken die niet de gewenste vorm, kleur of apparatuur heeft? Dan passen we dit zonder problemen aan.

Advies nodig?

Wij denken graag met je mee

adviseur bram

60+ merken

Keukens

Grootste showroom

van de Benelux met

300 verschillende stijlkamers
Alles in het echt zien, niet enkel op een klein staaltje
Altijd gratis advies, 3D-ontwerp en offerte
Alle informatie om vol vertrouwen een keuze te maken
Professionele begeleiding van A tot Z
Geen miskoop, maar je beste aankoop van het jaar

Soorten keukeneilanden

Een keukeneiland past binnen iedere stijl en wordt steeds vaker gebruikt om verbinding te creëren tussen de woonkamer en keuken. Naast de sfeer, is het belangrijk om na te gaan welke functionaliteiten je bij het eiland wil hebben. We spreken vaak van een kookeiland, maar er is zoveel meer mogelijk op een eilandblok dan alleen maar koken.

Bij Jan van Sundert onderscheiden we vijf soorten eilanden. Een combinatie van meerdere soorten keukeneilanden is natuurlijk erg goed mogelijk. Zo’n combinatie komt daarom ook vaak terug in onze showroom.

  • Kookeiland – op een kookeiland wordt gekookt.
  • Spoeleiland – een spoeleiland heeft een spoelbak en kraan.
  • Werkeiland – een werkeiland bestaat uit één keukenblad om aan te werken.
  • Schiereiland – een schiereiland staat met één kant tegen de muur.
  • Eiland met bar of tafel – een van bovenstaande type eilanden met een bar of tafel.

Kookeiland keuken

Een kookeiland is de bekendste variant van alle keukeneilanden. Zoals de naam al doet vermoeden, is een kookeiland bedoeld om op te kunnen koken. Tegenwoordig zien we in onze showroom dat steeds meer mensen kiezen voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Dit betekent dat je geen traditionele afzuigkap meer hebt, maar afzuiging in de kookplaat zelf. Zo wordt het zicht boven het kookeiland niet belemmerd en kan je makkelijker contact leggen met de omliggende ruimtes, zoals bijvoorbeeld de woonkamer.

Ga je de keuken renoveren en stond hier van tevoren nog geen kookeiland in de ruimte? Houd er dan rekening mee dat er onder de vloer extra elektriciteit moet komen. Handig om vooraf te weten zodat je hier rekening mee kan houden.

Kookeiland

Spoeleiland keuken

Een spoeleiland ziet er hetzelfde uit als een kookeiland. Het enige verschil is dat de kookplaat vervangen wordt door een spoelbak met een kraan. Let op dat de aan- en afvoer van water naar het eiland gelegd moet worden. Ook hier geldt dat hier goed over nagedacht moet worden voor het plaatsen van het eiland. Mogelijk moeten er namelijk leidingen gelegd worden onder de vloer en dit heeft impact op de kosten.

Tip! In de meeste gevallen is het daarom ook verstandig om de vaatwasser in het spoeleiland te plaatsen.

Kookeiland

Eiland met bar of tafel

Wil je meer gezelligheid en aanspraak in de keuken? Dan adviseren we vaak een eiland met bar of tafel. Op deze manier schuif je al snel aan wanneer iemand in de keuken bezig is en worden gesprekken in de keuken gevoerd, in plaats van de woonkamer of andere ruimtes.

Bij een eiland met zitgedeelte zien we erg uiteenlopende stijlen terugkomen. In onze showroom hebben we verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een eiland met een bar. Kenmerkend is het hogere blad met barkrukken. In onze showroom staan ook eilanden met een laag zitgedeelte.

Werkeiland keuken

Een werkeiland is bedoeld om het eten op voor te bereiden. Je vindt hier dus geen spoelbak of kookplaat op het eiland. Dit type eiland adviseren we vooral wanneer het lastig is om elektriciteit of andere aansluiten via de vloer aan te leggen. Wanneer dit een moeilijke opgaven is, zien we al snel de kosten stijgen. Om toch een eiland in de keuken te hebben, is een werkeiland dan de perfecte optie.

Daarbij kan je met een werkeiland veel extra opbergruimte creëren. Er zitten namelijk geen geïntrigeerde afzuigsystemen, waterleidingen of andere aansluitingen in het eiland verwerkt. Zo behoud je veel kastruimte, of kan je zoals bij de onderstaande keuken kiezen om open ruimtes te integreren en spullen tentoon te stellen voor meer sfeer.

Kookeiland

Schiereiland keuken

Een schiereiland keuken zou ook een aparte categorie kunnen zijn, omdat je er zo veel kanten mee op kunt. In onze showroom staan daarom ook schiereiland keukens in iedere willekeurige stijl. Het verschil ten opzichte van een losstaand eiland is dat één zijde vastzit aan een ander keukenblok of aan de muur.

Heb je een kleine keuken, maar wil je toch graag een eiland? Dan biedt een schiereiland vaak een betere oplossing dan een losstaand kookeiland, omdat deze minder ruimte in beslag neemt. Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de onderstaande eilandkeuken, te vinden in onze showroom.

Tot slot biedt een schiereiland nog een groot voordeel. In sommige gevallen is het lastig om elektriciteit of leidingen onder de vloer te leggen. Wil je toch graag een kookplaat of een spoelbak op het eiland? Dan kunnen we bij een schiereiland alle aansluitingen door de muur laten lopen. Kortom, een schiereiland is een echte probleemoplosser en daarmee een geliefde keuze in onze showroom.

Kookeiland kleine keuken

Onze adviseurs krijgen regelmatig de vraag of een kookeiland wel past in een bepaalde ruimte. Logisch, want keukeneilanden nemen best wat extra ruimte in beslag. Naast een vrijstaand kookeiland, kunnen we ook kiezen voor een kookeiland dat met één kant tegen de muur staat. Dit noemen we een schiereiland en is voor kleine keukens vaak een betere optie.

Kookeiland

Minimale afmetingen: 

Voor een kookeiland houden we minimaal 1,5 bij 1 meter aan. Voor de keukenwand houden we minimaal 60 centimeter diep aan. Daarnaast hebben we 1 meter ruimte tussen het kookeiland en de wand nodig. Dit om comfortabel te kunnen bewegen en de kasten te openen.

Om het makkelijk te maken hebben we hieronder een eenvoudige schets gemaakt van de minimale afmetingen voor een keuken met (schier)eiland.

Kookeiland kopen

Bij het kopen van een keuken met eiland zijn er meerdere belangrijke zaken waar je op moet letten. Zo is het verstandig om over de onderstaande punten alvast na te denken:

  1. Is jouw woning groot genoeg voor een keuken met eiland?
  2. Heb je een voorkeur qua indeling?
  3. Welke functionaliteiten wil je graag terugzien?
  4. Wat mag absoluut niet ontbreken in jouw keuken met eiland?
  5. Hoeveel opbergruimte heb je nodig?
  6. Welk type opslag vind je prettig werken? Lades, kasten, planken of een rek?
  7. Welke apparatuur wil je in je keukeneiland intrigeren?
  8. Wat voor type verlichting wil je boven je eiland?
  9. Welke stijl zie je graag in je keuken met eiland terug?
  10. Wat is het budget dat je beschikbaar hebt voor een keuken met eiland?

Een kookeiland in iedere kleur en stijl

Ben jij benieuwd of een keukeneiland past bij de rest van jouw interieur? Door de enorme populariteit komt een kookeiland eigenlijk terug in iedere denkbare stijl. Door de exclusieve uitstraling heeft een keuken met eiland haast altijd wel iets weg van een luxe keuken.

In onze showroom zal je merken dat er ook voldoende mogelijkheden zijn als jouw voorkeuren uit gaan naar een moderne keuken of landelijke keuken. Ook op het gebied van kleur is er van alles mogelijk. Kleuren in een keukeneiland lopen uit een van wit tot de meest opvallende kleuren.

Kookeiland

Kookeiland inspiratie bij Jan van Sundert

n onze keukenwinkel in Etten-Leur vind je kookeilanden, variërend in kleur, formaat en stijl. Wil je een nieuwe keuken kopen? In onze showroom vind je in ruim 100 opstellingen, alle keuken inspiratie die je nodig hebt voor een nieuw kookeiland.

Al onze keukens zijn geheel naar eigen wensen aan te passen, zodat alles precies aansluit op jouw ruimte. Keukens voor ieder budget? Neem eens een kijkje in onze outlet, waar we met regelmaat showroom keukens aanbieden.

Onze adviseurs

maken alles eenvoudiger

Zo hoeft een nieuwe keuken of badkamer geen lastige opgave te zijn, maar juist een leuke ervaring.

adviseur bram

Bram

Keuken adviseur

adviseur gommari

Gommari

Verkoopleider

adviseur julie

Julie

Keuken adviseuse

Gemiddelde prijs keuken met eiland

De prijs van een keuken met eiland kan sterk variëren. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die van invloed zijn op de prijs:

  1. Formaat van de keuken: De grootte van je keuken en het eiland zelf zijn belangrijke factoren. Een groter eiland en een grotere keuken zullen doorgaans meer kosten.
  2. Materialen en afwerking: De keuze van materialen heeft invloed op de prijs. Hoogwaardige materialen en luxe afwerkingen zullen de prijs verhogen.
  3. Apparatuur: De keuze van apparatuur kan eveneens de prijs beïnvloeden. Dit zit hem vooral in het type merk en de functionaliteiten van de apparatuur die je kiest.
  4. Ontwerp en aanpassingen: Aanpassingen aan de lay-out of wijzigingen in de keuken, zoals het verplaatsen van leidingen of muren, zullen de kosten verhogen.
  5. Opslag en accessoires: Extra opbergruimte, speciale kasten en accessoires zoals lades en uittrekbare rekken brengen hogere kosten met zich mee.
  6. Werkblad: Met werkbladen kan je de prijs flink omhoog brengen, of juist drukken. De keuze van werkbladen kan variëren van betaalbare materialen zoals laminaat tot duurdere opties zoals graniet of natuursteen.
  7. Verlichting: Binnen verlichting zijn er ook verschillende prijsklasse, welke keuzes je hierin maakt bepalen mede de uiteindelijke prijs van een keuken met eiland.
  8. Installatiekosten: De kosten voor het installeren van de keuken, inclusief het eiland, zijn vaak afhankelijk van de omvang en eventuele aanpassingen in de indeling.
  9. Merken: De keuze van merken speelt een grote rol. Bekende merken en gespecialiseerde leveranciers kunnen hogere prijzen hebben dan minder bekende of grootschalige fabrikanten.

Over het algemeen mag je verwachten dat de kosten van een kookeiland variëren van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de bovengenoemde punten. Eigenlijk kan je een groot gedeelte van de prijs zelf bepalen, maar wees vooral ook realistisch qua budget.

Veelgstelde vragen

Wat kost een kookeiland?

De kosten van een kookeiland variëren afhankelijk van het ontwerp, de materialen en de extra functies die je kiest. Het kan variëren van 7000,- tot 40000,- of meer. Maak een afspraak met één van onze adviseurs om een goede indicatie te krijgen.

Kan ik mijn bestaande kookeiland upgraden

Ja, als u al een keukeneiland heeft en het wilt upgraden, zijn er veel opties beschikbaar om het een nieuwe look en functionaliteit te geven. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een ander blad, nieuwe apparatuur of een upgrade van de kasten. Neem contact op met onze adviseurs over de mogelijkheden.

Kan ik een kookeiland in elke keuken plaatsen?

Ja, kookeilanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, waardoor ze geschikt zijn voor bijna elke keukenindeling. Houdt wel rekening met de grootte van jouw keuken. Lees het artikel of een kookeiland in jouw keuken past om er achter te komen of de keuze voor een eiland een verstandige keuze is.

Hoe kan ik mijn kookeiland het beste schoonmaken?

Voor dagelijkse reiniging gebruikt u een milde zeep en een zachte doek. Voor diepgaande reiniging volg je de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Daarnaast kun je bij ons terecht voor verschillende onderhoudsproducten. Laat jezelf hier over adviseren door de adviseur die jouw keuken heeft ontworpen.

Inspiratie ontvangen?