Loading

Filter

Een kookeiland bij Jan van Sundert

Een kookeiland in de keuken is momenteel de meest populaire oplossing. Op zich is dit niet vreemd, want hierdoor krijgen keukens een erg luxe uitstraling. Daarnaast biedt een eiland veel ruimte en gemak tijdens het koken. Wil je weten of een kookeiland bij jouw keuken past? Doe inspiratie op in onze showroom. We adviseren je graag over de mogelijkheden.  

Past een kookeiland in mijn ruimte?

Onze adviseurs krijgen met enige regelmaat de vraag of een kookeiland wel past in een bepaalde ruimte. Logisch, want kookeilanden nemen best wat extra ruimte in beslag. Naast het vrijstaand kookeiland, moet je ook rekening houden met één blok dat tegen de wand wordt geplaatst. Vaak is er hier plek voor de ovens, koelkasten en vriezers en mogelijk zelfs voor wasmachines.

De ideale afmeting van een kookeiland

Voor een kookeiland houden we minimaal 1,5 bij 1 meter aan. Voor de wand rekening we dat deze 60 centimeter diep is. Houd daarnaast rekening met minimaal 1 meter ruimte tussen het kookeiland en de wand. Dit om comfortabel te kunnen bewegen en de kasten te openen. Dat houdt in dat je meer dan 2,5 meter ruimte kwijt bent in de keuken. We adviseren echter om een kookeiland pas te overwegen wanneer je meer dan 3,5 meter tot beschikking hebt. Weet je nog niet zeker of een eiland wel in de keukenruimte past? Lees het artikel waarin we vijf tips geven om rekening mee te houden bij een keukeneiland.

Soorten kookeilanden

Een keukeneiland past dus bij iedere stijl en wordt steeds vaker gebruikt om woonkamer met de keuken te combineren. Naast de keuze voor de juiste sfeer, is het ook belangrijk om na te denken over de functionaliteit van een eiland. We spreken vaak van een kookeiland, maar er is zoveel meer mogelijk op een eilandblok dan alleen maar koken. In sommige gevallen is het handiger om een keukeneiland ergens anders voor te gebruiken. Bij Jan van Sundert onderscheiden we vijf soorten eilanden. Een combinatie van meerdere soorten keukeneilanden is natuurlijk erg goed mogelijk. Zo’n combinatie komt daarom ook vaak terug in onze showroom.  

 keuken beton hout kookeiland keuken zwart kookeiland kastenwand keuken hout kookeiland barretje keuken met kookeiland en vtwonen tegels

Kookeiland

Kook je graag met het gezicht naar de woonkamer? Haal inspiratie uit een kookeiland. Zoals de naam doet vermoeden, zit er sowieso een kookplaat op het eiland. In een moderne keuken zal deze kookplaat waarschijnlijk een geïntegreerde afzuiging hebben. Traditionele afzuigkappen zijn nog altijd populair in industriële ruimtes. Ga je de keuken renoveren en stond er van tevoren nog geen kookeiland in de ruimte? Houd er dan rekening mee dat er onder de vloer extra elektriciteit moet komen. Handig om vooraf te weten als je niet van plan bent de vloer te renoveren.      

Spoeleiland

Een spoeleiland ziet er hetzelfde uit als een kookeiland. Het enige verschil is dat de kookplaat vervangen wordt door een spoelbak met een kraan. Let op dat de aan- en afvoer van water naar het eiland gelegd moet worden. Ook hier geldt dat hier goed over nagedacht moet worden voor het plaatsen van het eiland. Mogelijk moeten er namelijk leidingen gelegd worden onder de vloer. In de meeste gevallen is het daarom ook verstandig om hier de vaatwasser te plaatsen.

Werkeiland

Een werkeiland heeft als functie dat er eten op voorbereid kan worden. Dit soort eiland wordt vaak gebruikt om extra opbergruimte te creëren. In sommige keukens is het lastig om elektriciteit of andere aansluitingen aan te leggen via de vloer. Wil je toch heel graag een keukeneiland? In dat geval biedt een werkeiland de perfecte oplossing.

Eiland met bar

Kies je graag voor gezelligheid in de keuken? Een werkeiland combineer je gemakkelijk met een eiland met een bar of zitgedeelte. Het voordeel van zo’n eiland is dat het relatief schoon blijft ten opzichte van een spoel- of kookeiland. Dat maakt het dus hygiënischer en erg geschikt om aan te borrelen of te eten. Bij een eiland met zitgedeelte zien we erg uiteenlopende stijlen terugkomen. In onze showroom hebben we veel verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een eiland met een bar. Kenmerkend is het hogere blad met barkrukken. In onze showroom staan ook eilanden met een laag zitgedeelte.

Schiereiland keuken

Een schiereiland keuken zou ook een aparte categorie kunnen zijn, omdat je er zo veel kanten mee op kunt. In onze showroom staan daarom ook schiereiland keukens in iedere willekeurige stijl. Het verschil ten opzichte van een losstaand eiland is dat één zijde vast zit aan een ander keukenblok of aan de muur. Heb je een kleine keuken, maar wil je toch graag een eiland? Een schiereiland biedt vaak een betere oplossing van een losstaand kookeiland, omdat deze minder ruimte in beslag neemt. Haal bijvoorbeeld inspiratie uit onze grijze eilandkeuken Nantes.

In sommige gevallen is het lastig om elektriciteit of leidingen onder de vloer te leggen. Wil je toch graag een kookplaat of een spoelbak op het eiland? De keuze zal in dat geval ook op een schiereiland vallen. Het voordeel is dat alle aansluitingen in dit geval via het eiland door de muur kunnen. Onze adviseurs bekijken graag samen met je de beste oplossing voor jouw keuken.

Een kookeiland in iedere denkbare stijl en kleur

Ben jij benieuwd of een kookeiland past bij de rest van jouw interieur? Door de enorme populariteit komt een kookeiland eigenlijk terug in iedere denkbare stijl. Door de exclusieve uitstraling heeft een keuken met eiland haast altijd wel iets weg van een luxe keuken. Niet voor niets dat bijna iedere luxe keuken dus is voorzien van een eiland. Je zult in onze showroom merken dat er ook voldoende mogelijkheden zijn als jouw voorkeuren uit gaan naar een landelijke, industriële of moderne keuken. Ook op het gebied van kleur is er van alles mogelijk. Kleuren in een keukeneiland lopen uit een van wit tot de meest opvallende kleuren zoals groen.

Keuken inspiratie bij Jan van Sundert

In onze keukenwinkel in Etten-Leur vind je kookeilanden, variërend in kleur, formaat en stijl. Wil je een nieuwe keuken kopen? In onze showroom vind je in ruim 100 opstellingen alle keuken inspiratie die je nodig hebt voor een nieuw kookeiland. Al onze keukens zijn geheel naar eigen wensen aan te passen, zodat alles precies aansluit op jouw ruimte. Keukens voor ieder budget? Neem eens een kijkje in onze outlet, waar we met regelmaat showroom keukens aanbieden. Maak een afspraak met één van onze adviseurs om een indeling te maken die bij jouw ruimte past.

kookeiland pastel keuken