Een afspraak maken
Vandaag gesloten
Keuken opruimen | Jan van Sundert

7 tips voor een nette en opgeruimde keuken

08-02-2023

1.Weg ermee

De allereerste stap is kijken naar wat je hebt, wat je nodig hebt en wat je niet meer nodig hebt. Met andere woorden, het is tijd om de vier extra spatels en de kapotte aardappelschiller weg te doen. Het is ook een goed moment om jezelf te trakteren op nieuw keukengerei.

2. Maak verschillende “zones”

Dit is verreweg de belangrijkste stap om je keuken soepel voor je te laten werken. Deel jouw keuken in “zones”: bakartikelen, snijden, maaltijden bereiden, potten en pannen, koffie- en theestation, opslag voor eten, items waaruit we drinken, items waarvan we eten, items waarop wij ons eten serveren, enz. Zodra de zones zijn bepaald is het creëren van ruimte voor alles veel gemakkelijker en kun je sneller verschillende items terug vinden. Voorbeeld: In plaats van je af te vragen waar je jouw elektrische mixer moet neerzetten, ga je gewoon naar ‘de bakzone’. Maaltijden klaarmaken is een fluitje van een cent omdat messen en snijplanken vlak bij elkaar te vinden zijn. Wat zeg je? Wil je taart serveren? Dan moet je in de lade voor serveergerei zijn natuurlijk!

3. Groeperen maar

Dit klinkt misschien overbodig na nummer 2, maar het is wel nodig. Door soortgelijke items in uw zones te groeperen, ontstaat er veel extra ruimte omdat ze een vergelijkbare vorm hebben en dingen gemakkelijker te vinden zijn. Voorbeeld: Alle plastic deksels bij elkaar, blikken kun je stapelen of tegen elkaar plaatsen en ovenschotels kunnen op maat in elkaar gestapeld worden.

 

4. Veel gebruikte items binnen handbereik

Uiteraard is dit geen rocket science, maar hier toch wat extra uitleg:

Items die niet vaak gebruikt worden, bevinden zich boven of onder in de koelkast, naar de achterkant van de laden, of in de bovenkasten. Uw gourmetstel bijvoorbeeld kan hoogstwaarschijnlijk helemaal achter in een kast of misschien zelfs op zolder als je deze maar één keer per jaar gebruikt. Zo bespaar je ruimte in je keukenkasten. Items zoals snijplanken, messen en je favoriete koffiemok moeten binnen handbereik zijn. Als je alles op een goede plek hebt (geordend op zone en gebruiksfrequentie) zal je misschien merken dat je eerder veel tijd verspilde aan het uitgraven van je kasten en het zoeken naar ‘verloren’ keukengerei. 

5. Nette mandjes, bakjes en potjes

De meeste mensen komen thuis van de supermarkt en plaatsen producten met verpakking en al in de kasten en lades. Het is slim om de ingepakte spullen uit hun verpakking te halen en bij elkaar te groeperen. Snacks kunnen bijvoorbeeld bij elkaar in een maand. Meel en suiker kunnen in een snapware-bakje. Rijst en pasta kunnen in transparante potten met deksel. Door dit te doen creëer je niet alleen meer ruimte in jouw kasten maar blijven items ook frisser als je ze op de juiste manier in luchtdichte containers bewaard. Nog een bonus… je kan gemakkelijk zien wat er bijna op is en toevoegen aan je boodschappenlijst.

 

6. Voor de echte neat-freaks, labelen!
Doe het. Jaaaa, er zullen waarschijnlijk mensen zijn die je uitlachen. Maar als je nu moe bent en dingen opbergt, hoef je niet eens na te denken. OF nog belangrijker: als je partner, kind of schoonmoeder de vaat opbergt of de boodschappen opruimt, weten zij ook waar alles heen moet. Dit WERKT, mensen! Het is de moeite waard.

7. Evalueer wat werkt en wat niet, en pas het daarna aan

Dit is goed om te doen voordat je jouw keuken gaat opruimen, maar ook een maand of twee erna. Met een evaluatie - voor en na - kun je de dingen aanpassen die niet voor je. Voorbeeld: Misschien is een messenblok niet iets voor jou en wil jij ze liever opbergen in een la. Kijk vooral wat werkt voor jou. 

Nieuwe keuken, nieuwe kansen

Wanneer je eraan denkt om een nieuwe keuken te plaatsen is de hele look en indeling van een keuken vanzelfsprekend heel belangrijk. Wat vaak wordt vergeten is de indelingen van de keukenkasten. Bij Jan van Sundert hebben we - naast een zeer breed aanbod van keukens - veel verschillende opbergmogelijkheden voor uw keukenkastjes. 

Advies nodig voor uw nieuwe keuken? Plan een adviesgesprek met een van onze adviseurs!