Advies over badkamerradiatoren
Er is niets lekkerder dan uit de douche stappen in een heerlijk warme badkamer. Een radiator in de badkamer is een van de meest gekozen manieren om de ruimte te verwarmen. Maar niet iedere radiator is geschikt voor een ruimte zoals een badkamer. Een badkamer is een vochtige ruimte. Standaard radiatoren kunnen slecht tegen vocht. Door een standaard radiator in een badkamer te plaatsen is de kans op lekken en roesten groot.
Gelukkig zijn er speciale badkamer radiatoren. Deze zijn zeer geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Badkamer radiatoren worden gemaakt van aluminium of staal. Beide soorten zie je in verschillende modellen en stijlen. In de badkamer zie je vaak verticale radiatoren omdat dit ideaal is voor het ophangen van handdoeken om de handdoeken te verwarmen. Deze radiatoren worden ook wel handdoek- of design radiatoren genoemd.
Natte handdoeken op je badkamer radiator
Een badkamer radiator krijgt vaak een poedercoat en oppervlaktebehandeling waardoor de kans op corrosie zeer klein blijft. Toch door verkeerd gebruik kan er corrosie ontstaan.
Op een handdoek radiator zou je verwachten dat alle handdoeken droog of nat opgehangen kunnen worden. Het wordt echter afgeraden om natte handdoeken en andere natte textiel direct op de radiator te plaatsen. Dit geldt voor bijna alle radiatoren. Door dit te doen is er een mogelijkheid dat de coating af kan bladderen of dat er een vorm van corrosie (roest) kan ontstaan. Door het plaatsen van een handdoekhouder op jouw radiator wordt dit probleem opgelost.
Voor het opwarmen van droge handdoeken voor bijvoorbeeld na het douchen, kun je je handdoek direct op de radiator ophangen.
Stijlen radiatoren
Radiatoren zijn er tegenwoordig in veel verschillende stijlen en kunnen verschillen in kleur en vorm van de buizen (rond, hoekig, plat). Zo kun je altijd een radiator vinden die precies bij jouw eigen stijl past.
Welk vermogen moet je radiator hebben voor je badkamer?
De grootte en vermogen van je radiator hangt van verschillende factoren af. Dit zijn de oppervlakte van de ruimte, de raamoppervlakte en de isolatie van de ruimte. Om een schatting van het vermogen (wattage) te berekenen moet je eerst het aantal kubieke meters van de ruimte berekenen (lengte x breedte x hoogte). Vervolgens kun je dit vermenigvuldigen met +/- 90. Hiermee krijg je een vermogen te zien. Dit is het vermogen om je badkamer 23-24 graden te laten worden.
Waar plaats je een radiator in je badkamer?
In principe kun je zelf bepalen waar je je een badkamerradiator wilt plaatsen. Een handdoek- of design radiator wordt vaak geplaatst naast de douche bijvoorbeeld. Wat wel noodzakelijk is, is om de radiator ongeveer 5 centimeter van de muur en ongeveer 10 centimeter van de grond te hangen. Hiermee krijg je optimale circulatie van de warmte waardoor er ook minder energie wordt gebruikt.
Waar ook rekening gehouden moet worden is de aansluiting van de radiator. Het is handig om eerst te kijken naar de huidige aansluiting en deze aan te houden. Mocht een andere soort aansluiting wensen dan is het mogelijk dat er een extra buis geplaatst moet worden of dat er eventueel leidingen verlegd moeten worden.
Wil jij meer weten over welke radiator het beste past in jouw badkamer? Neem dan contact op met onze adviseurs