Een afspraak maken
Vandaag gesloten
Keuken kopen tips | Jan van Sundert

Keuken aanschaffen: waar begin je?

08-02-2023

Een keuken kopen is iets wat je niet op één dag doet. Er gaat een behoorlijk budget mee gemoeid en de opties lijken wel eindeloos. Het is daarom belangrijk wat onderzoek te doen voordat je showrooms gaat bekijken. Hier een aantal punten die het overdenken waard zijn voor aanschaf waarmee je de meest gemaakte fouten tackelt.

Stap 1: Inventariseer je wensen

Het werkt het beste om eerst voor jezelf te bepalen wat je zoekt in een nieuwe keuken. In veel gevallen heb je al een keuken (tenzij je hebt gekozen voor bijvoorbeeld nieuwbouw) en het is zeker de moeite hier een tijdje in te werken. Je merkt dan welke eigenschappen je wel en niet fijn vindt in je keuken. Het ultieme voorbeeld is dat we tegenwoordig veel keukens verkopen zonder bovenkastjes. Dit ziet er super mooi uit, maar het neemt wel weg van je opbergruimte. Tegelijkertijd kunnen mensen die wat kleiner zijn vaak niet eens goed bij de bovenkastjes. Het ligt dus helemaal aan jouw situatie, de hoeveelheid ruimte die je hebt en bijvoorbeeld je lengte of dit een handige optie voor je is. Op welke punten moet je letten?

  • Hoeveelheid werkruimte
  • Hoogte aanrechtblad
  • Hoeveelheid kastruimte
  • Hoe voorzichtig ben jij of je gezin in de keuken?
  • Hoeveel onderhoud wil je hebben aan de keuken?
  • Hoeveel bewegingsruimte heb je nodig in de keuken?

Wanneer je dit gaat inventariseren, ga dan uit van de ideale situatie. Indien je beperkt de ruimte hebt kan het zo zijn dat niet al je wensen verwerkt kunnen worden in je keuken maar onze adviseurs zijn erg creatief geworden over de jaren en kunnen vaak met meer elementen rekening houden dan je wellicht verwacht.

Stap 2: Inventariseer je wensen

Over smaak valt niet te twisten. Alleen jij kan bepalen wat je mooi vind. Er is vandaag de dag ontzettend veel mogelijk op gebied van keukens. Gelukkig is er online heel veel te vinden over verschillende stijlen. Van landelijke keukens tot moderne design keukens, bij Jan van Sundert hebben we het allemaal. Je kunt ook gerust een rondje lopen in verschillende showrooms om wat inspiratie op te doen. Ook kun je veel inspiratie opdoen via verschillende social media zoals bijvoorbeeld Pinterest. Je kunt items die je mooi vindt verzamelen op een (digitaal) moodboard. Je kunt aan de hand van het bord checken of wat je gaat uitzoeken overeenkomt met wat je online hebt gezien én het kan de adviseur helpen mee te denken aan opties en stijlen voor in je keuken.

Stap 3: Bepaal wat je praktisch vindt

In de keuken kun je ontzettend veel aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het aanrechtblad. Ieder materiaal heeft zo zijn voordelen. We schreven daar eerder een blog over, die vind je hier. Ook kun je alvast nadenken over een ideale indeling van de keuken en bijvoorbeeld de hoeveelheid loopruimte. Uiteraard kan een adviseur bij het tekenen van de keuken meedenken en suggesties doen op basis van uw wensen.

Stap 4: Teken de huidige situatie

Het meten van de maten van de ruimte waarin de keuken moet komen is erg belangrijk. Op basis van die maten wordt een keuken ingetekend en kun je beslissen welke indeling passend is. We adviseren je daarom een plattegrondje te maken van de huidige keuken. Tip: door de keukenkastjes in te tekenen weet de adviseur welke (werk)ruimtes al dan niet toereikend zijn. Daarnaast adviseren we je foto’s te maken van de huidige situaties. Zet vooral zoveel mogelijk op de foto, sommige details lijken in eerste instantie wellicht niet interessant, maar kunnen bij het intekenen van een nieuwe keuken tóch belangrijk te zijn. In veel gevallen komen we sowieso voor plaatsing een keuken bij u thuis inmeten zodat we zeker weten dat de keuken die u heeft uitgezocht daadwerkelijk past.

Stap 5: Met een adviseur in gesprek

Je weet nu wat je wensen zijn en welke stijlen je aanspreken. Je hebt in deze fase waarschijnlijk al één of meerdere showrooms bezocht. Je komt nu op een punt dat je met een adviseur in gesprek gaat om een keuken uit te zoeken. Bij welke adviseur je in gesprek gaat hangt af van wat je zelf prettig vindt. Op sommige plekken kun je een keuken kopen met flinke korting, vaak is het dan handig dat je kunt onderhandelen. Bij Jan van Sundert hanteren we eerlijke prijzen. Dit houdt in dat we niet onderhandelen op de prijs. We staan voor transparantie. Je kunt het hele verkoopproces op een eigen scherm volgen wat de verkoper invoert en hoe een bepaalde prijs ontstaat. Past iets niet in het budget? Dan kunnen we uiteraard op zoek naar alternatieven om alsnog een mooi resultaat te behalen.

Stap 6: Even pauze

De aanschaf van een keuken is een behoorlijke stap. We snappen dat je een dergelijke beslissing in de meeste gevallen niet van de ene op de andere dag maakt. We adviseren je daarom na een adviesgesprek even de tijd te nemen om goed te overdenken of je de juiste keuzes maakt. Denk er op je gemak even over na. Wil je nog aanpassingen doen? Dat is bij Jan van Sundert geen probleem. Tot het moment van aankoop is het mogelijk alles nog aan te passen. Indien je hier gebruik van wil maken kun je het beste even contact opnemen met je adviseur.

Stap 7: De beslissing

Nadat je goed hebt nagedacht over de keuken beslis je een eventuele aankoop te doen. Je neemt de definitieve beslissing in principe bij de showroom. De adviseur neemt dan nogmaals door wat de wensen zijn en wat er precies in bestelling gaat en er wordt een leverperiode afgesproken. Een aanbetaling is niet nodig, de keuken moet uiterlijk één dag voor levering worden voldaan.

Stap 8: Voorbereiding van levering

De keuken is besteld en je hebt een leverdatum. Na het koopgesprek ontvang je een leidingschema. Hierin is te zien waar welke leidingen moeten zitten zodat de keuken in één dag geïnstalleerd kan worden. Het leidingschema ontvang je binnen een maand na het koopgesprek. Tevens is het belangrijk dat het stucwerk in de ruimte droog is. Indien het stucwerk nog nat is loop je het risico dat het vocht in de nieuwe keuken trekt.

Stap 9: Levering

Een dag voor levering vragen we je het hele aankoopbedrag te voldoen. In de meeste gevallen leveren we al het materiaal een dag voor montage. De keuken wordt in principe in één dag gemonteerd. Tijdens montage hoef je niets te doen. Na afloop van levering adviseren we je altijd even na te lopen of er geen beschadigingen te zien zijn, of alle apparatuur werkt en of alle deuren en lades netjes zijn gesteld. Mocht dit onverhoopt niet zo zijn dan vragen we u contact met ons op te nemen zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen.

Stap 10: Genieten en onderhouden

De keuken is eindelijk geplaatst, nu kan het genieten beginnen! We gaan er vanuit dat je nog vele jaren van je keuken kunt genieten. Mocht er zich in de tussentijds iets opdoen dan staan we al die tijd voor je klaar. Je kunt ons het beste bereiken via het serviceformulier of telefonisch. Op gebied van onderhoud adviseren we je voorzichtig te zijn met gebruik van schuur- en zuurhoudende middelen. We vragen je pannen altijd op een onderzetter te zetten om te voorkomen dat je aanrecht reageert op de hitte. Ten slotte kun je het beste snijden op een snijplank om krassen in het aanrecht te voorkomen.