Kleine badkamers die voldoen aan je wensen, daar gaan we voor.
Het begin is er: je hebt het plan de kleine badkamer te gaan verbouwen. Nu heb je beperkt de ruimte en wensen te over! En nu? De basis is het ontwerp. Weet dat ook in een kleinere ruimte vaak toch nog beste veel mogelijk is. Soms zal je concessies moeten doen, maar lang niet altijd. Welke concessies dat zijn kun je zelf bepalen of in overleg met een van onze adviseurs. Afijn, laten we beginnen bij het begin.
-
Stel prioriteiten
Bepaal wat je wensen zijn en stel daarin prioriteiten. Een ruime inloopdouche, een hoekbad en dubbel badkamermeubel in een kleine ruimte is vaak geen optie. In een kleine badkamer moet je jezelf dus afvragen waar voor jou de prioriteiten liggen. Ga je bijvoorbeeld iedere dag in de douche en slechts 1x per maand in bad, dan is het handiger om ervoor te zorgen dat de douche het meeste comfort biedt. Je gebruikt deze iedere dag en dus moet hij efficiënt en goed bruikbaar zijn. Wil je toch graag een bad dan is een ligbad met bad wand wellicht een idee. In dit geval moet je je wel afvragen of je het praktisch vindt om in bad te douchen.
-
Functionele indeling bepalen
Nu je voor jezelf helder hebt waar je prioriteiten liggen is het tijd om de ruimte functioneel in te gaan delen. We adviseren je dit in overleg met een van onze adviseurs te doen. Zij hebben jarenlange ervaring in het praktisch indelen van de ruimte en denken soms aan indelingen waar je zelf niet bij stilstaan. Probeer hoge elementen zoals hoge kasten, inloopdouche wanden en eventuele douchemuren zoveel mogelijk achterin te ruimte te houden, dit voorkomt dat - wanneer je de ruimte binnenkomt - deze nog kleiner aanvoelt. Probeer daarnaast zoveel mogelijk een centrum in de badkamer te creëren. Je wil natuurlijk niet de hele ruimte volledig volbouwen om vervolgens maar amper nog te kunnen bewegen in de badkamer. Ruimtelijkheid blijft ook in een kleine badkamer erg belangrijk.
-
Creëer rust en eenheid
Rust en eenheid in een kleine badkamer creëren doe je door met niet teveel verschillende kleuren te werken. Kies bijvoorbeeld liever voor groot formaat tegels in maximaal twee (bij voorkeur lichte) tinten in plaats van donkere badkamertegels in een klein formaat welke de ruimte alleen maar kleiner en onrustiger maken. Ben ook bescheiden met het toepassen van tal van accessoires. De kunst van het weglaten is erg belangrijk. Gebruik ook hier niet teveel donkere tinten, deze maken de ruimte gevoelsmatig kleiner.
-
Denk aan goede verlichting
Een donkere badkamer met weinig licht maakt klein. Zelfs wanneer je een raam in de badkamer hebt is het verstandig goed om te gaan met je (sfeer)verlichting. Met spots in het plafond kun je de basisverlichting in de ruimte goed verdelen. Daarnaast kun je verlichting toepassen in nissen, in of achter je spiegel en zelf in je badkamermeubel. Licht doet ontzettend veel met de ruimtelijkheid van je kleine badkamer. Bespaar hier dus niet op!
-
Opbergruimte in een kleine badkamer
In een gemiddeld grote badkamer is het soms al lastig om aan (extra) opbergruimte te komen. Het creëer van opbergruimte in een kleine badkamer is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Bouw bijvoorbeeld een half hoge kast in boven je toilet of denk aan een badkamermeubel met grotere laden. Ook een spiegelkast boven het meubel biedt vaak toch dat beetje extra opbergruimte.