Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 21:00 | Let op! Donderdag 20 juni koopavond ipv. vrijdag 21 juni!
JanVanSundert

Kleine badkamer inrichten

05-02-2024
Geschreven door: Amber van Overveld

Kleine badkamer inrichten

Een ‘kleine’ badkamer komt ontzettend vaak voor. We noemen een badkamer 'klein' tot een oppervlakte van 6m². Vaak krijgen we de vraag hoe deze zo efficiënt mogelijk in te delen is. Door de juiste keuzes te maken, kun je handig ruimte creëren in jouw kleine badkamer. Dat je hier hulp bij kan gebruiken is niet gek. Het vereist immers een flinke dosis creativiteit plus kennis om al het sanitair binnen enkele vierkante meters te laten passen. We geven in dit blog 5 tips om jouw kleine badkamer perfect in te delen. 

1. Bepaal jouw indeling

Meestal hebben de douchecabine en een badkamermeubel de hoogste prioriteit. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld een ruimte over om te gebruiken als toilet. Misschien heb je echter andere ideeën. Heb je toch liever een bad? Mogelijk biedt een ruime inloopdouche toch meer voordelen. Als je deze overwegingen hebt gemaakt, kunnen we voor je aan de slag met een vrijblijvend 3D-ontwerp. De truc in een kleine badkamer is om het sanitair zo efficiënt mogelijk in te richten en toch voldoende beweegruimte te houden.

2. Kies voor hangende onderdelen

Hangend sanitair heeft als voordeel dat het ruimtelijker oogt. Dat komt omdat de vloer zichtbaar blijft. Ga in een kleine badkamer dus altijd voor een hangend toilet en een hangend badmeubel. We begrijpen dat een statig landelijk meubel erg mooi kan zijn. De ruimte zal echter een stuk kleiner lijken.

3. Creëer rust en eenheid

Rust en eenheid in een kleine badkamer creëren doe je door met niet teveel verschillende kleuren te werken. Kies bijvoorbeeld liever voor groot formaat tegels in maximaal twee (bij voorkeur lichte) tinten in plaats van donkere badkamertegels in een klein formaat welke de ruimte alleen maar kleiner en onrustiger maken. Ben ook bescheiden met het toepassen van tal van accessoires. De kunst van het weglaten is erg belangrijk. Gebruik ook hier niet teveel donkere tinten, deze maken de ruimte gevoelsmatig kleiner.

4. Denk goed na over genoeg opbergruimte 

In een gemiddeld grote badkamer is het soms al lastig om aan (extra) opbergruimte te komen. Het creëren van opbergruimte in een kleine badkamer is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Bouw bijvoorbeeld een half hoge kast in boven je toilet of denk aan een badkamermeubel met grotere laden. Ook een spiegelkast boven het meubel biedt vaak toch dat beetje extra opbergruimte.

5. Kies goede verlichting

Een donkere badkamer met weinig licht maakt klein. Zelfs wanneer je een raam in de badkamer hebt is het verstandig goed om te gaan met je (sfeer)verlichting. Met spots in het plafond kun je de basisverlichting in de ruimte goed verdelen. Daarnaast kun je verlichting toepassen in nissen, in of achter je spiegel en zelf in je badkamermeubel. Licht doet ontzettend veel met de ruimtelijkheid van je kleine badkamer. Bespaar hier dus niet op!

Functionele indeling bepalen

Nu je voor jezelf helder hebt waar je prioriteiten liggen is het tijd om de ruimte functioneel in te gaan delen. We adviseren je dit in overleg met een van onze adviseurs te doen. Zij hebben jarenlange ervaring in het praktisch indelen van de ruimte en denken soms aan indelingen waar je zelf niet bij stilstaan. Probeer hoge elementen zoals hoge kasten, inloopdouche wanden en eventuele douchemuren zoveel mogelijk achterin ruimte te houden, dit voorkomt dat - wanneer je de ruimte binnenkomt - deze nog kleiner aanvoelt. Probeer daarnaast zoveel mogelijk een centrum in de badkamer te creëren. Je wil natuurlijk niet de hele ruimte volledig volbouwen om vervolgens amper nog te kunnen bewegen in de badkamer. Ruimtelijkheid blijft ook in een kleine badkamer erg belangrijk. Hoe groot moet een badkamer zijn voor een bad? Houd er rekening mee dat minstens één wand 2 meter lang moet zijn. Deze lengte heb je nodig om het bad tegen de wand te plaatsen. Houd ook rekening met ongeveer 1 meter voor de breedte van het bad. Afhankelijk van wat je nog meer kwijt wilt in de badkamer is het dus wenselijk dat deze zijde minimaal 2,5 tot 3 meter is.

Ideeën voor een kleine badkamer

Naar aanleiding van deze tips een beter beeld van het indelen van de badkamer? Onze adviseurs hebben een paar ideeën uitgetekend. Is er een indeling die past bij jouw wensen? Neem contact op en plan een afspraak in voor een vrijblijvend 3D-ontwerp.