Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 21:00 | Let op! Donderdag 20 juni koopavond ipv. vrijdag 21 juni!
Achterwand keuken | Jan van Sundert

Maak je keuken compleet met een achterwand

20-03-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

Het is waarschijnlijk één van de laatste dingen waar je over nadenkt als je een nieuwe keuken gaat kopen: hoe gaan we de achterwand bekleden? Vreemd eigenlijk, omdat het erg bepalend is voor de sfeer in jouw keuken. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken zul je eerder nadenken over de opstelling, de kleur en welke apparatuur belangrijk is. Lees dit artikel om er achter te komen welke achterwand jouw keuken compleet maakt. We zetten de verschillende opties met voor- en nadelen onder elkaar.

Verf de wand mee met de rest van de muren

De meest voordelige optie is de achterwand verven. Vaak wordt er hier voor gekozen als de keuken doorloopt naar de rest van de woonruimte om een bepaalde rust te behouden in huis. De kwaliteit van verf wordt steeds beter. Speciale verf is goed te reinigen en vlekken of vetspetters zijn goed te verwijderen. Je zult snel merken dat je wel wat meer moeite moet doen dan bij andere materialen. Ben je er niet zeker van? Vaak wordt er gekozen om een extra transparante vernislaag te gebruiken als stok achter de deur.

keukenachterwand | Jan van Sundert

Verf de wand een kies voor smetplint

Wil je nog extra zekerheid inbouwen? Een smetplint kan de oplossing bieden. Daarnaast geeft het jouw keuken een stoer effect en loopt toch dezelfde muurkleur door in de rest van de woning. Als je een smetplint overweegt, zullen onze adviseurs aanraden om te kiezen voor hetzelfde materiaal als het gehele keukenblad. Een smetplint heeft een hoogte van maximaal zo’n twintig centimeter.

Keuken met smetplint | Jan van Sundert

Een kunststof achterwand

Heb je een kunststof aanrechtblad? Mogelijk is het een optie om deze door te laten lopen op de achterwand. Uiteraard is het ook mogelijk om een andere stijl te kiezen als je van afwisseling houdt. Het voordeel van kunststof is dat de mogelijkheden eindeloos zijn, zoals je ook hebt kunnen lezen in ons artikel over het kiezen van het juiste keukenblad. Een ander voordeel is dat we de achterwand zelf plaatsen. Er hoeft dus geen tegelzetter aan te pas te komen. Let wel op als je op gas kookt en de achterwand kort op het fornuis staat. In dat geval is er ter bescherming een glazen plaat nodig.

Kunststof achterwand keuken | Jan van Sundert

Een betegelde achterwand

We zijn van mening dat dit toch wel de allerleukste optie blijft. Kies je voor tegels, dan kies je automatisch voor gezelligheid en sfeer. Daarnaast is een keramische tegel goed bestand tegen hitte en is het zeer gemakkelijk te onderhouden. Een betegelde achterwand komt vaak terug in landelijke keukens, vanwege de klassieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan de kleine vierkante tegeltjes die vaak in verschillende kleuren speels op de wand worden geplaatst. Toch zien we steeds vaker andere patronen terug waardoor je een industriële, moderne of zelfs een luxe sfeer creëert in jouw keuken. De prijs is een stukje hoger dan de eerder genoemde opties, maar het geeft jouw keuken erg veel extra karakter.

Keuken tegels achterwand | Jan van Sundert

Steenstrips

Steenstrips zouden ook bij tegels kunnen horen. Echter geeft het jouw keuken zo’n afwijkend effect, dat we vinden dat we het los moeten benoemen. Steenstrips kunnen onder tegels vallen, omdat ze ook keramisch zijn. Je kunt ook kiezen voor natuursteen als materiaal. Dit is echter een stuk lastiger schoon te maken, waardoor onze adviseurs altijd terug zullen vallen op keramische strips. Wil je een industriële of landelijke sfeer in jouw keuken? Met steenstrips als keuken achterwand geef je jouw keuken de finishing touch.

Steenstrips achterwand | Jan van Sundert

De RVS achterwand

We benoemen ook nog de RVS achterwand in ons artikel. Roestvrijstaal wordt bijna alleen gekozen als de kookplaat aan de wandzijde zit en de afzuigkap ook gemaakt is van RVS. Een aantal jaar geleden was haast iedere afzuigkap van roestvrijstaal. We zien echter steeds meer alternatieven ontstaan, zoals de geïntegreerde afzuiging in de kookplaat of een afzuigunit in het plafond. Daarnaast zie je gemakkelijk vingerafdrukken en krassen op het materiaal. Daarom denken we dat de keuken achterwand van roestvrijstaal een beetje uit het straatbeeld gaat verdwijnen.

Achterwand keuken RVS | Jan van Sundert

Doe extra inspiratie op voor jouw keuken in onze showroom

Weet je nog niet helemaal zeker wat je met jouw achterwand wilt doen of wil je meer informatie over de exacte kosten? In onze showroom krijg je een beter beeld van wat de mogelijkheden zijn. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om er achter te komen welke oplossing het beste bij jouw keuken past.