Een afspraak maken
Vandaag gesloten
Koelkasten | Jan van Sundert

In 5 stappen naar de aanschaf van een nieuwe koelkast

08-02-2023

Tijdens de warme zomermaanden is de koelkast één van de belangrijkste onderdelen van jouw keuken. Met de hoge temperaturen moet je er van uit kunnen gaan dat alle producten goed geconserveerd blijven. Een goede betrouwbare koelkast is dus een must. Zowel in de zomer, als in de wintermaanden. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij aanschaf van een nieuwe koelkast? Tijd om de vijf belangrijkste criteria eens onder de loep te nemen.

  1. Bepaal het budget voor de nieuwe koelkast
  2. Een inbouwkoelkast of een vrijstaande?
  3. Bepaal de afmeting van de koelkast
  4. Aan welke technologieën hecht je waarde?
  5. Verdiep je in het energielabel en het stroomverbruik van de koelkast

 

1.Bepaal het budget van de koelkast

Begin je zoektocht met de vraag wat je uit wilt geven aan een koelkast. De prijzen verschillen enorm. Uiteraard heeft dit te maken met de functionaliteiten. Hier komen we later op terug. Kleine koelkasten zijn vaak al te koop voor driehonderd euro, terwijl grote koelkasten met een hoop extra snufjes het tiendubbele kosten. Maak vooraf een globale inschatting van wat je uit wilt geven.

2. Een inbouwkoelkast of toch een vrijstaande?

Een keuken is er in veel verschillende stijlen, opstellingen en kleuren. Wil je dat de koelkast doorgetrokken wordt in dezelfde stijl als de rest van jouw keuken? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een inbouwkoelkast. Houd hierbij dan rekening met de ruimte waarin de nieuwe koelkast geïnstalleerd moet worden, zodat alles netjes weggewerkt is. Heb je in jouw huidige keuken al een inbouwkoelkast? Dan is het uit kostenoogpunt vaak verstandig om een zelfde formaat aan te schaffen. Mag de koelkast de eyecatcher van de keuken worden? Dan is een vrijstaande waarschijnlijk wat je zoekt. De keuze in design, grootte en functionaliteit zijn hierin enorm.

3. Bepaal de afmeting van de koelkast

Zoals al eerder gezegd is de juiste afmeting erg belangrijk bij inbouwkoelkasten. Maar als de behoeften van jouw huishouden groter zijn, is het de moeite waard om de inbouw ook te (laten) vergroten. Houd bij de aanschaf van een nieuwe koelkast de volgende vuistregel aan.  

  • 1 tot 2 personen per huishouden 150 liter
  • 3 tot 4 personen per huishouden 150 tot 250 liter
  • 5 of meer personen per huishouden minimaal 250 liter

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten koelkasten met ieder een karakteristieke stijl.

Tafelmodel koelkast

Kleinere huishoudens kiezen meestal voor een tafelmodel. Dit type koelkast heeft als voordelen dat deze niet veel plek in beslag neemt en weinig stroom verbruikt. In sommige tafelmodellen is er plek voor een klein vriesvak. Echter zien we deze modellen vaker terug zonder vriesvak.  

Koelvries combinatie en kastmodel

Beiden modellen komen vaak voor bij gezinnen tot 4 personen. Het kastmodel is een lang model dat geheel ingericht is als koelkast. In sommige gevallen zit er in dit type koelkast wel een klein vriesvak. De koelvriescombinatie is, zoals de naam doet vermoeden, opgedeeld in een koel- en vriesgedeelte. Deze twee gedeeltes zijn van elkaar gescheiden en hebben beiden een eigen deur.

Amerikaanse koelkast

Big, bigger, biggest. De Amerikaanse koelkast herken je aan het feit dat deze twee deuren naast elkaar heeft. Dit type koelkast heeft dus ook veruit de meeste inhoud. Daarnaast zijn ze meestal uitgerust met allerlei extra functies. Dat zorgt er ook voor dat deze koelkast meer stroom verbruikt dan andere modellen. Niet in iedere keuken is geschikt om dit soort koelkast in kwijt te kunnen.

4. Aan welke technologieën hecht je waarden?

Moderne koelkasten zijn uitgerust met allerlei innovatieve functies die mee kunnen wegen in de aankoop. We zetten een paar handige functionaliteiten voor je op een rijtje. Onze adviseurs kunnen je ook informeren over andere mogelijke functies.

0-gradenvak

In dit vak zit de temperatuur rond het vriespunt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat voedingswaren tot drie keer langer houdbaar zijn op deze temperatuur. Vlees en vis bewaar je het best op 0 graden. Groenten en fruit blijven het langst vers op 2 graden. We zien deze behoefte steeds vaker terug bij mensen met een drukke baan, omdat het per week een bezoek aan de supermarkt scheelt.

No-frost

Om de zoveel tijd moet je de vriezer ontdooien om ijsvorming tegen te gaan. Met de No-Frost functie is deze handeling verleden tijd. De functie haalt het vocht uit de lucht in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat een vriezer met de no-frost technologie meer energie verbruikt.

Slimme koelkast

Slimme koelkasten kunnen bediend worden met een smartphone. Mag de temperatuur net iets lager? Dan regel je dat op afstand met je telefoon. Sta je in de supermarkt en twijfel je of je nog plek hebt in de koelkast? Met een ingebouwde camera bekijk je op afstand of er nog voldoende ruimte is.

5. Verdiep je in het stroomverbruik

Een vraag die op langere termijn natuurlijk gelinkt is aan budget. Een koelkast is een apparaat wat logischerwijs altijd aan staat en dus veel stroom verbruikt. Twijfel je over de aankoop van een nieuwe koelkast? Bedenk dan altijd dat nieuwe modellen zo’n 30% minder energie verbruiken dan een koelkast van vijf jaar terug.

Let verder op de functionaliteiten. Zoals reeds verteld, is een tafelmodel of een kastmodel energievriendelijker dan een koelvriescombinatie. Een No Frost vriezer verbruikt ook meer energie dan een diepvries zonder deze functies.

Na het lezen van dit artikel een goed beeld van wat voor koelkast jij nodig hebt? Of wil je het combineren met de aanschaf van een complete keuken? Plan een afspraak in met één van onze adviseurs om de mogelijkheden door te nemen.