Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 17:30 | Goede Vrijdag & 2de Paasdag geopend
Composiet aanrechtblad | Jan van Sundert

Welk keukenblad past bij jouw keuken?

08-02-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

Je bent van plan om een nieuwe keuken te kopen. Eén van de eerste en meest lastige keuzes is het kiezen van een keukenblad. Er zijn erg veel verschillen in materiaal en prijs. Daarom is het goed om vooraf na te denken wat het beste aansluit bij jouw wensen en je budget. In dit artikel laten we je zien uit welke materialen je kunt kiezen en wat de voor- en nadelen zijn. Handig, voordat je een showroom bezoekt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een keukenblad?

Op de vraag welk type keukenblad het beste is, is helaas geen eenduidig antwoord. Ieder materiaalsoort heeft namelijk voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor de eigenschappen waar jij de meeste waarde aan hecht. In onderstaande tabel zie je precies wat de voordelen per keukenblad zijn. Aan de hand van deze zes eigenschappen, kies jij moeiteloos het blad wat het beste bij jouw wensen past.  

  • Aan welke functionaliteiten hecht je waarde? Moet een blad bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk zijn, of moet deze tegen een stootje kunnen? We onderscheiden vlek- en krasbestendigheid, hittebestendigheid, stootbestendigheid en de mate waarin het blad onderhoudsvriendelijk is
  • Let op de levensduur van het aanrechtblad. Misschien wil je jouw keuken over vijf jaar wel aanpassen.
  • Daarnaast hebben we de verschillende materialen onderverdeeld in vijf prijsklassen. Dit is slechts een leidraad. Per materiaalsoort kunnen er best grote prijsverschillen zijn. Dat heeft te maken met de productie, maar het kan ook zijn dat een keukenblad uit Amerika vervoert moet worden.
  • Niet in de lijst opgenomen, maar zeker belangrijk. Bekijk ook goed of het materiaal aansluit bij jouw gewenste keukenstijl. Graniet gaat bijvoorbeeld goed samen met landelijk of industrieel. In een moderne keuken zul je minder snel dit materiaaltype tegenkomen.
voor- en nadelen aanrechtbladen | Jan van Sundert

Composiet

Composiet is het meest gekozen materiaal voor een keukenblad. En daar staan we bij Jan van Sundert helemaal niet raar van te kijken. Kies je voor composiet, dan kies je automatisch voor een luxe effect in de keuken. Het materiaalsoort is daarnaast erg veelzijdig en is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast staat composiet bekend als materiaal dat tegen een stootje kan. Bijkomend voordeel is dat een afgebroken hoekje te repareren is. Het is behoorlijk hittebestendig, al wordt wel aangeraden om een onderzetter te gebruiken, omdat er thermoshock op kan treden. Composiet is in de eerste maanden wel wat vlekgevoeliger. Met behulp van de juiste onderhoudsmiddelen zijn vlekken echter wel goed te verwijderen.

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook, betonlook en terrazzo

Stijl: Landelijk, modern, industrieel en luxe

Composiet aanrechtblad | Jan van Sundert

Keramiek

Kies je voor een keramisch keukenblad, dan kies je voor duurzaam. Keramiek heeft een erg lange levensduur en is daarnaast erg onderhoudsvriendelijk. Het materiaal kan tegen een stootje en is vlekbestendig. Daarnaast kun je zonder problemen een warme pan kwijt op het werkblad. Dat heeft te maken met de grondstof die voor keramiek gebruikt wordt, namelijk kleipoeder. Dat wordt onder hoge druk samengeperst. Door de hardheid van het product, is het wel wat gevoeliger voor stootschade. Prijstechnisch is keramiek één van de duurste materiaalsoorten.

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook en betonlook

Stijl: Landelijke, modern, industrieel, luxe en hout

keramisch aanrechtblad marmerlook | Jan van Sundert

Dekton

Dekton is een relatief nieuw materiaal in de keukenbranche. Het lijkt op keramiek, maar de productie heeft ook raakvlakken met de manier waarop composiet wordt gemaakt. Dekton wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden in stijl en kleur. Kies bijvoorbeeld voor een marmerlook aanrechtblad, zoals in keuken Royan. Valt de keuze op een blad in deze stijl? Let op dat structuur kan verschillen. Over het algemeen zijn de kleuren wel erg constant tijdens de productie. Dekton is hufterproof. Het is krasbestendig en vlekken trekken niet gemakkelijk in het oppervlak. Daarnaast is het geen probleem om een warme pan op het keukenblad te zetten. Door de dichtheid in de productie is het materiaal wel wat gevoeliger voor stootschade.

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook en betonlook

Stijl: Landelijk, modern, industrieel, luxe en hout

Aanrechtblad dekton | Jan van Sundert

Graniet

Graniet is een op en top natuurproduct. Eigenlijk is graniet een verzamelnaam voor verschillende steensoorten, die miljoenen jaren geleden door de natuur gevormd zijn. Het materiaal heeft een grove structuur. Zo zie je vaak aan het oppervlak kleine putjes terug. Dat geeft een extra natuurlijk effect aan het keukenblad, maar maakt het wel een stukje lastiger te onderhouden. Graniet komt vaak terug in landelijke en industriële keukens. Over het algemeen kan deze natuursteen goed tegen hitte en is relatief kras- en vlekbestendig. We raden echter wel aan om een onderzetter te gebruiken. Ook vlekken kunnen de eerste maanden makkelijker in het oppervlak trekken. Gelukkig kan dit wel opgelost worden. Ben je van plan een granieten blad te kopen? Let dan op dat het gaat om een natuurproduct. Daardoor kan de kleur en structuur afwijken van wat je bij ons in de showroom ziet.

Optiek: Neutrale kleuren en natuursteenlook

Stijl: Landelijk, hout en industrieel

Graniet keukenblad | Jan van Sundert

Kunststof keukenbladen

Eén van de voordelen van een kunststof aanrechtblad is dat je er echt alle kanten mee op kunt. Van houtlook tot betonlook, van alpinewit tot zwart, de mogelijkheden zijn haast oneindig. Een ander voordeel van kunststof ten opzichte van andere materialen is dat het een stuk goedkoper is. Ondanks de lagere prijs zitten er nog meer voordelen aan kunststof. Zo is het bijvoorbeeld minder kwetsbaar dan composiet of graniet. Daarentegen is kunststof weer een stuk minder hittebestendig en blijven krassen goed zichtbaar. Bij Jan van Sundert onderscheiden we verschillende typen kunststof werkbladen.

Toplaminaat

TopLaminaat is de goedkoopste variant van onze kunststof werkbladen. Multiplex of spaanplaat wordt met melaminehars samengeperst tot een blad van 2 tot 10 centimeter dikte. Daardoor krijg je een glad oppervlak wat erg gemakkelijk te onderhouden is. Een ander bijkomend effect van deze productie is dat de mogelijkheden haast oneindig zijn qua kleur en stijl. Let met toplaminaat goed op dat je geen hete pannen op het blad zet. Ook krassen blijven goed zichtbaar

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook, betonlook, houtlook en terrazzo

Stijl: Landelijk, modern, industrieel, luxe en hout

TopLaminaat kunststof aanrechtblad | Jan van Sundert

Decortop

Bij DecorTop wordt er tijdens productie een extra laag hars toegevoegd. Leg DecorTop en TopLaminaat naast elkaar en je merkt dat er meer voelbare structuur zit in het oppervlak van DecorTop. Door deze structuur is dit materiaal daarom een goed alternatief voor een stenen blad. Door de structuur is het iets lastiger te onderhouden dan toplaminaat. De prijs is ook iets hoger.

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook, betonlook, houtlook en terrazzo

Stijl: Landelijk, modern, industrieel, luxe en hout

Topcore

Een donkere keuken is leuk, maar door de toegenomen populariteit is het niet altijd meer even origineel. Toch liever nét iets anders? Kies bijvoorbeeld voor donkerblauw. Op het eerste oog kan het er uit zien als zwart, maar met de juiste lichtinval zie je wel degelijk een groot verschil. Als je denkt dat je met donkerblauw niet veel kanten op kunt, dan heb je het mis. Neem eens een kijkje in keukenopstellingen Madrid en Keulen. Beiden donkerblauw, maar compleet verschillend in stijl. Welke donkerblauwe keuken heeft jouw voorkeur?

Optiek: Neutrale kleuren, marmerlook, natuursteenlook, betonlook, houtlook en terrazzo

Stijl: Landelijk, modern, industrieel, luxe en hout

TopCore aanrechtblad | Jan van Sundert

Fenix

Als je op zoek bent naar een keukenblad met mat oppervlak is mogelijk ‘Fenix’ iets voor jou. Bij Fenix keukenbladen zijn meerdere lagen onder hoge druk samengeperst tot een blad van 10 millimeter. Door het matte oppervlak ziet een blad er extreem strak uit en blijven er geen vingerafdrukken achter op het materiaal. Een ander voordeel van het materiaal is dat krassen herstelbaar zijn en het materiaal erg stootvast is. Dat maakt het materiaal wel duurder dan andere kunststof bladen.

Optiek: Neutrale kleuren en marmerlook

Stijl: Modern, luxe en hout

Fenix Kunststof aanrechtblad | Jan van Sundert

Andere soorten keukenbladen

RVS

Roestvrijstalen werkbladen zul je vooral kennen uit horecakeukens. Roestvrijstaal heeft als belangrijkste voordelen dat het tegen een stootje kan en daarnaast ook nog hittebestendig is. RVS is wel krasgevoelig, maar verliest niet aan levensduur.

Massief hout

Kies je voor een houten keukenblad, dan kies je voor sfeer in de keuken. Hout is een veelzijdig product en is dus gemakkelijk te combineren met stijlen en kleuren. Let bij een (massief) houten blad op dat het lastiger schoon te maken is en dat ze niet vlek-, kras- en hittebestendig zijn. Daarnaast is massief hout best prijzig.

Glas

Al eens gehoord van een glazen keukenblad? Niet erg gebruikelijk, maar wel erg uniek. Een glazen plaat wordt samengeperst en op maat gemaakt. Een glazen blad is waterdicht, erg hygiënisch en kan goed tegen vlekken. Een glazen keukenblad zien we niet zo vaak omdat het extreem stootgevoelig is, de prijs erg hoog ligt en de montage in één keer goed moet gaan.

Aanrechtbladen compleet op maat bij Jan van Sundert

Nu je alle informatie hebt over onze aanrechtbladen, is het tijd om ze ook te ervaren. In onze showroom hebben we ruim 100 keukenopstellingen om inspiratie op te doen voor jouw nieuwe keukenblad. Bij iedere opstelling staat aangegeven welk type aanrechtblad gebruikt is. Dat maakt het nog een stuk makkelijk om jouw keuze te maken. Kom langs om inspiratie op te doen of maak direct een afspraak met één van onze adviseurs. We helpen je graag verder.