Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 21:00 | Let op! Donderdag 20 juni koopavond ipv. vrijdag 21 juni!
JanVanSundert

De 9 mooiste legpatronen voor tegels

12-01-2024
Geschreven door: Amber van Overveld

Bij de aankoop van tegels moet er ook altijd gedacht worden aan het legpatroon van de tegel. Per legpatroon creëer je namelijk een totaal andere sfeer in een ruimte. Misschien heb je al snel een voorkeur voor het type tegel, bijvoorbeeld houtlook. Ga je deze dan in halfsteenverband, kwartsteenverband of in visgraatmotief leggen? Naast een ander effect, zit er ook een prijsverschil in het leggen van deze patronen. Het leggen van visgraat tegels vraagt namelijk een grotere uitdaging en is daarom duurder. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder de meest populaire patronen onder elkaar gezet.

 

Volsteenverband

Toepassing: Wand- en vloertegel

Volsteenverband staat met stip op nummer één als het gaat om populaire legpatronen voor zowel wand- als vloertegels. Bij een volsteenverband worden de tegels recht achter en naast elkaar geplaatst, waardoor er strakke en gelijkmatige lijnen ontstaan. Volsteenverband wordt ook wel kruisverband genoemd. Dit omdat de voegen elkaar kruisen. Een groot voordeel? Bij het leggen van een volsteenverband hoef je eigenlijk bijna niet na te denken over hoe de tegels gelegd moeten worden. Zolang alle tegels maar strak langs elkaar liggen gaat het goed.

Bij een volsteenverband wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een vierkante tegel. Echter zijn er ook mogelijkheden met rechthoekige tegels. Met beide varianten kan je al eenvoudig een ruimtelijk effect creëren en een volsteenverband is zowel op de vloer als op de wand toe te passen.

Halfsteenverband

Toepassing: Wand- en vloertegel

Halfsteensverband wordt ook wel metselverband genoemd. Op de helft van de onderliggende tegel wordt de volgende gelegd. Dit is ook de meest gebruikelijke werkwijze om een muur te metselen. We onderscheiden vloer- en wandtegels in dit verband.

Wandtegels: Halfsteensverband is één van de meest populaire legpatronen als het gaat om wandtegels. Valt de keuze op langwerpige kleine tegels? Dan geeft dit legpatroon een voldoende afwisselend effect. Vaak wordt er hiervoor gekozen als er witjes of zelliges op de wand worden geplaatst.

Vloertegels: De meest gebruikelijke tegel om in halfsteensverband te leggen is de houtlook tegel. Het patroon biedt meer afwisseling dan volsteen, waardoor de optiek zoals een parketvloer oogt.

Visgraatverband

Toepassing: Wand- en vloertegel

Visgraatmotief is dé trend van dit moment. In steeds meer woonkamers ligt een vloer in visgraatverband. Vanwege het patroon krijg je een drukker en speels effect. Hoe lichter de tegel, hoe rustiger het geheel oogt. Om een tegel in dit patroon te leggen, is het belangrijk dat deze langwerpig is.

Zoals al gezegd is visgraat een erg populair legpatroon als de keuze op houtlook tegels valt. We zien uiteenlopende keuzes wat betreft de afmetingen. Zowel tegels van 60x10cm als 120x30cm zijn mogelijk om te gebruiken. Daarnaast wordt er ook steeds vaker voor het patroon gekozen om wanden te betegelen. Hier zien we de meest uiteenlopende kleuren terugkomen. Een heel gaaf effect krijg je door te kiezen voor een opvallende tegel met een witte voeg.

Hongaarse punt

Toepassing: Wand- en vloertegel

Net zoals bij visgraat liggen tegels in een Hongaarse punt ook schuin tegen elkaar aan. Het verschil is dat de tegels aan de korte zijde schuin af lopen, waardoor ze dus tegen elkaar aangelegd kunnen worden. Door de twee tegels in spiegelbeeld van elkaar weg te leggen, creëer je als het ware een puntvormig effect.

Dit legpatroon wordt soms gekozen om een houtlook vloer te betegelen. Het geeft ook een erg mooi effect op de muur. Het patroon is ietwat afwijkend van het gebruikelijke waardoor je heel gemakkelijk een origineel effect creëert.

Elleboogverband

Toepassing: Wandtegels

Het elleboogverband is een variant op tegels in visgraatmotief. Het verschil is dat het patroon een kwartslag is gedraaid, waardoor het er als geheel weer net iets anders uitziet. De naam komt voort uit de positie waarin je je bovenarm omhoog houdt, terwijl je vinger naar beneden wijst. Daar heeft dit patroon ook direct haar naam aan te danken.

Dit patroon zou op de vloer gezien worden als visgraat, waardoor het effect alleen goed na te bootsen is op een wand. We vinden dit patroon zo leuk, omdat het nét even anders is dan waar de meeste mensen tegenwoordig voor kiezen. Daarom creëer je al snel een originele sfeer in een ruimte.

 

Romaans verband

Toepassing: Voornamelijk als vloertegel

Een vloer of wand in Romaans verband bestaat uit vierkante en rechthoekige tegels in verschillende formaten. In dit patroon kun je veel verschillende kanten op. Het leuke aan dit patroon is de afwisseling. Misschien krijg je de indruk dat het er erg druk uit ziet, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Denk vooraf wel goed na over hoe je het patroon wilt leggen.

Romaans verband zien we met name terug als patroon voor vloertegels. Het speelse effect komt goed tot z’n recht met natuursteenlook- of travertin tegels. Soms wordt het patroon dan ook doorgetrokken als wandtegel.

Honingraat verband

Toepassing: Wand- en vloertegel

Eigenlijk is een honingraat legpatroon altijd gerelateerd aan hexagon tegels. Daarom kun je er, afgezien van de kleur of het formaat, niet veel meer kanten mee op. Vanwege de toenemende populariteit benoemen we de legwijze toch graag. Er zijn namelijk wel hele leuke mogelijkheden. Honingraat verband komt namelijk het beste tot haar recht als er wordt gekozen voor een opvallende voegkleur, zoals in badkamer Moda. Hier zijn blauwe tegels afgewisseld met een bruine, goudachtige voeg.

Hexagon tegels komen vaak terug om een uniek karakter op een wand te creëren. Toch valt de keuze ook steeds vaker op honingraat vloertegels.

Kwartsteenverband

Toepassing: Voornamelijk als wandtegel

Kwartsteenverband heeft veel raakvlakken met halfsteensverband. Het verschil is dat de bovenliggende tegel op een kwart of driekwart van de onderliggende wordt geplaatst. Dat geeft een legpatroon een wat speelsere look. Dat maakt dit 'natuurlijk' legpatroon nog geschikter voor keramisch parket. Ook wordt dit vaak gekozen om zelliges op wanden te betegelen.

Dambordverband

Toepassing: Wand- en vloertegel

Het dambordverband is, zoals de naam al verraad, een legpatroon dat iets weg heeft van een dambord. Door verschillende kleuren om en om te leggen, creëer je een erg speels effect. Dat maakt het patroon wel beperkt in de mogelijkheden. In de meeste gevallen wordt er dan ook gekozen om witte tegels met zwarte af te wisselen. We zien tegenwoordig ook steeds meer varianten met Portugese tegels.

Valt de keuze op dit verband? Het effect gaat verloren als er voor grote tegels wordt gekozen. De meest gebruikelijke afmeting voor dit patroon is 30x30cm.