Loading
keyboard_backspaceTerug naar het blog

Je hebt ruimte over en denkt al een tijdje na over de aanschaf van een sauna. Leuk, maar wel een sprong in het diepe. Een sauna koop je namelijk niet jaarlijks. Je moet met veel dingen rekening houden. Past de sauna namelijk wel precies in jouw ruimte? Overzicht hierin is erg fijn. Om je alvast op weg te helpen, zetten we de 6 belangrijkste stappen naar het ultieme gevoel van wellness in huis voor je op een rijtje. 

Bekijk direct onze maatwerk sauna's ter inspiratie >>

 

 1. Bepaal de afmeting van de sauna
 2. Kies je voor een Infrarood sauna of voor een Finse sauna?
 3. Bepaal jouw budget
 4. Maak jouw sauna uniek door de materiaalkeuze
 5. De productie en de montage
 6. (Bijna) tijd om te genieten

 

 1. Bepaal de afmeting van de sauna

Natuurlijk één van de eerste dingen waar je aan moet denken is de afmeting. De kans is groot dat je een loze ruimte in huis hebt, die je wilt gebruiken voor een sauna. Mogelijk heb je een tuinhuis, die je voor een deel in wilt richten als een sauna. Je zult haast altijd tegen een maximum grootte aanlopen.

Daarnaast is niet iedere ruimte recht. Als je op zoek gaat naar sauna’s, zul je vaak prefab cabines tegen komen met standaard afmetingen. De praktijk wijst echter vaak uit dat niet alle ruimte wordt benut of dat een cabine zelfs niet eens past. In dat geval is een maatwerk sauna de beste oplossing. Ben je op zoek naar een sauna die precies op maat van jouw ruimte is gemaakt? Bij Jan van Sundert maken we iedere dag sauna’s op maat in onze eigen werkplaats.

Maatwerk sauna met schuin dak | Jan van Sundert

 1. Kies je voor een Infrarood sauna of een Finse sauna?

Tijdens jouw zoektocht zul je al snel te maken krijgen met deze twee verschillende soorten sauna’s, De infrarood sauna en de Finse sauna. Waar de ruimte in de infrarood sauna wordt verwarmd door stralingspanelen, gebeurt dat bij de traditionele Finse sauna door een stenen oven. Door water op deze hete stenen te gieten, ontstaat stoom die de ruimte verwarmd. Naast deze verschillen in opwarmen zijn er nog veel meer verschillen. Zo hebben beiden sauna’s een eigen positieve werking op lichaam en geest. Ook zijn de temperatuurverschillen erg groot. Om alle verschillen te leren kennen, verwijzen we je graag door naar de pagina’s over infrarood sauna’s en Finse sauna’s.

Vind je het naderhand toch nog lastig om te kiezen? Bij Jan van Sundert is het ook mogelijk om ze te combineren in één cabine. Het geeft jou na een drukke dag de keuze. Let wel op dat een combi sauna een stukje duurder zal zijn.

 1. Bepaal jouw budget

En dat brengt ons direct bij het budget. Bepaal vooraf goed wat je uit wilt geven aan een sauna. De kosten kunnen hoog op lopen. Het lijkt een open deur, maar hoe groter de ruimte, des te meer hout, des te duurder de cabine. In een Finse sauna is het prettig om te kunnen liggen. Dat hoeft niet per sé in een infrarood sauna. Dat kan de kosten al voor een deel drukken. De exacte kosten vooraf bepalen is onmogelijk. Jouw ruimte vraagt namelijk om een unieke oplossing. Om je een beeld te geven van wat jouw sauna ongeveer gaat kosten, verwijzen we je naar onze sauna’s pagina. 

 1. Maak jouw sauna uniek door de juiste materiaalkeuze

Deze sauna’s worden gemaakt van verschillende houtsoorten zoals vurenhout, grenen, espen, nordisch fichte, en nog veel meer. Omdat we alles op maat maken kunt u uitgeven welke houtsoort u het mooiste vindt. Onze adviseurs kunnen je begeleiden in de keuze, zij kunnen per soort aangeven wat de eigenschappen van het materiaal zijn.

Naast hout kun je er ook voor kiezen natuursteen te gebruiken in de sauna. Ook kun je de sauna aankleden met glazen wanden of een sterrenhemel. De sauna’s die op maat gemaakt worden kunnen volledig worden uitgerust met verlichting en bijvoorbeeld muziek. Alles is af te stemmen op jouw wensen.

Maatwerk sauna steenstrips | Jan van Sundert

 1. De productie en de montage

Indien u bij ons een sauna bestelt gaat de cabine in productie. Dit houdt in dat we de benodigde producten voor u bestellen en starten met het opbouwen van de cabine. Dit doen we helemaal vanaf het uiterste begin. In onze werkplaats wordt vervolgens de sauna gemaakt. De sauna wordt zo opgebouwd dat de wanden prefab bij u worden geleverd en dus vlot kunnen worden gemonteerd.

Nadat de sauna in onze werkplaats is gemaakt wordt hij in één dag bij u thuis geïnstalleerd. Onze vakkundige installateurs vertrekken pas weer als alles werkt naar uw wens. Uiteraard hangt het montageproces enigszins af van de indeling van uw ruimte, vraag onze adviseurs naar wat de montage in uw situatie inhoudt.

Maatwerk sauna | Jan van Sundert

 1. (Bijna) tijd om te genieten

Nadat de sauna is geplaatst is het tijd om te gaan genieten. Jouw eigen stukje wellness in of rond je huis. Let wel op dat je voor je de sauna gebruikt eerst onze bijgeleverde handleiding goed leest. Bij een Finse sauna dien je namelijk een stookschema te hanteren voor gebruik. Omdat een sauna gemaakt wordt van hout, is het ook belangrijk om je vooraf in te lezen over het onderhoud. Ook hier hebben we een lijst van bijgevoegd.
Sauna's op maat bij Jan van Sundert

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel weer een stapje dichter bij de aanschaf van jouw droomsauna. Zoals al gezegd maken we bij Jan van Sundert iedere dag sauna's compleet op maat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw lege ruimte, jouw tuinhuis of jouw sauna in de badkamer? Neem contact op en plan direct een afspraak in. Onze adviseurs tekenen graag de sauna uit die past bij jouw ruimte en bij jouw wensen.