Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 17:30
sauna op maat in 6 stappen

Een sauna op maat in 6 stappen

07-08-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

De reden dat je dit artikel leest, komt waarschijnlijk omdat je overweegt een sauna aan te schaffen. In de zoektocht naar een nieuwe sauna kom je van alles tegen. Bij Jan van Sundert zijn we van mening dat een sauna altijd maatwerk is. Iedere ruimte is namelijk anders. Met een sauna op maat stellen we de sauna samen naar jouw wensen en budget.

sauna op maat in 6 stappen

Voordelen van een sauna op maat

Zoals al gezegd biedt een sauna op maat vele voordelen. Heb je bijvoorbeeld ruimte over onder een trap? Dan biedt een sauna op maat enorm veel voordelen. Zo is het mogelijk om een sauna met een schuin dak samen te laten stellen. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Een bijkomend voordeel van maatwerk is eveneens het budget. Omdat alle sauna’s op maat gemaakt worden in samenspraak met onze adviseurs, kunnen we erg goed het budget bewaken. Zo kies je bijvoorbeeld gemakkelijk voor een iets goedkopere houtsoort bij een kleiner budget. 

Tot slot bepaal jij zelf de sfeer in de sauna op maat. Kies je bijvoorbeeld voor steenstrips op de wanden? Of maak je het extra gezellig met gekleurde ledverlichting? 

1. De precieze afmeting voor de sauna

We zeiden het daarnet al: Met een sauna op maat ben je niet gebonden aan vaste formaten. Jij bepaalt tot op de centimeter nauwkeurig hoe groot de sauna mag worden. Een schuin aflopend dak? Dat is geen probleem. Het mooiste resultaat krijg je als jouw cabine aansluit op de rest van de ruimte.  Kom je bij Jan van Sundert langs voor een sauna? Dan is het handig om de exacte afmetingen alvast in kaart te hebben voor jouw maatwerk sauna. 

sauna op maat werkplaats van Jan van Sundert

2. Het aantal personen dat gebruik maakt van de sauna

Deze stap hangt natuurlijk voor een deel samen met de afmeting. Een 3-persoons sauna is natuurlijk lastig te maken in een ruimte van 2 bij 2 meter. Bepaal op voorhand voor hoeveel personen de sauna op maat gemaakt moet worden. Vaak zijn er creatieve manieren te bedenken om ergens een extra bank te plaatsen. Daarvoor doe je ook inspiratie op in onze showroom. Samen met onze adviseur inventariseer je de beste opties voor jouw sauna op maat.

3. Kies de juiste houtsoorten

In de derde stap worden de houtsoorten gekozen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden die allen hun voor- en nadelen hebben. Houtsoorten kunnen daarnaast sterk in prijs verschillen. Zo is Nordische fichte een stuk goedkoper dan Hemlock. 

Bij een sauna op maat kies je voor een houtsoort voor zowel binnen- als buitenwerk. Zo is Abachihout afkomstig uit Afrika. Dat maakt de houtsoort warmtewerend. Ideaal dus voor het meubilair in de sauna. De verschillende houtsoorten die benoemd worden in een adviesgesprek zijn de Nordische Fichte, Kiefer, Hemlock (dennen), Red Cedar, Masonite en Abachi. sauna op maat met een schuin dak

4. Bepaal de hoeveelheid glaswerk

In haast iedere sauna zit een glazen deur of een glazen pui. Na de keuze voor de geschikte houtsoort, worden dus beslissingen genomen over het glaswerk. Er zijn erg veel mogelijkheden met glas. Zo zie je in onze showroom dat er sauna’s gebouwd zijn met enkel een glazen deur. Daarnaast bestaan er ook sauna’s waar 3 zijden voorzien zijn van een glazen pui. Ook hier hangt alles samen met jouw wensen en budget. Hoe meer glaswerk, hoe duurder de sauna op maat wordt. 

5. Warmteoverdacht: Infraroodsauna, finse sauna of beiden

In een sauna onderscheiden we 2 verschillende manieren van verwarmen. Beiden hebben hun eigen (gezondheids) voordelen. De twee opties waar je uit kunt kiezen zijn een infraroodsauna of een Finse sauna. Kun je niet kiezen? Het is ook mogelijk om beide manieren te combineren in één cabine. 

Infrarood sauna: In een infraroodsauna wordt de cabine verwarmd via infraroodpanelen. Dit soort cabines is vaak een stukje kleiner, omdat de panelen meestal in de wanden zitten. Je moet dus rechtop zitten om de straling te voelen. Een voordeel van een infraroodsauna is dat deze veel sneller opgewarmd is. En dat heeft voordelen bij het gebruik ’s avonds na een drukke werkdag. Bekijk ons assortiment infraroodsauna’s en kom meer te weten over de andere voordelen.

Finse sauna: De Finse sauna wordt ook wel de traditionele sauna genoemd. Traditioneel, omdat deze manier van verwarmen al ruim 2000 jaar wordt toegepast in… juist, Finland. Door water over gloeiende stenen te gieten komt er warmte vrij. Het duurt relatief lang voor deze cabines opwarmen, maar je komt er heerlijk in tot rust. Daarnaast zijn er veel gezondheidsvoordelen in een Finse sauna. Wil jij daar meer over weten? Lees hier alles over de Finse sauna.

6. Geef jouw sauna op maat zelf de finishing touch

Bij een luxe product als een sauna op maat horen natuurlijk ook leuke luxe gadgets. In een sauna bij Jan van Sundert is dus van alles mogelijk. Zo kun je jouw sauna uitrusten met een inbouw geluidsinstallatie of luxe LED-strips.

sauna op maat met led verlichting in verschillende kleuren