Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 17:30 | Koningsdag gesloten
Bora kookplaat | Jan van Sundert

Schoonmaaktips | Weer verliefd op je keuken

08-02-2023

Lentekriebels: Schoonmaaktips | Weer verliefd op je keuken

De lentekriebels zorgen ervoor dat we weer onze mouwen gaan opstropen. Daar hoort een grote voorjaarschoonmaak bij. Zin om je keuken op te ruimen, schoon te maken of opnieuw in te richten? Wij helpen je met een aantal schoonmaaktips waarmee je weer helemaal verliefd wordt op je keuken!

Let op: aanwijzingen van de fabrikant of leverancier gaan altijd voor op onderstaande adviezen!

1.Maak je voegen weer als nieuw

In de voegen van de keuken kruipt vaak veel ongewenst vuil.  Hoe maak je dit het beste schoon? Maak in een spuitfles een mix van schoonmaakazijn (1/3) en water (2/3) . Spuit vervolgens de voegen in en laat het circa 30 min. Intrekken. Haal daarna een spons of tandenborstel over de voegen en spoel de voegen goed af met water.

2. Laat je tegels weer stralen

Ook de keukentegels kunnen regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. Met koken komt er vaak een laagje vet op de tegels. Daarom is het belangrijk om een ontvetter te gebruiken bij het schoonmaken van de tegels. Een natuurlijke ontvetter zoals schoonmaakazijn is hier prima geschikt voor. Probeer producten zoals allesreiniger te vermijden bij het schoonmaken van tegels omdat dit juist niet ontvet en zorgt voor vegen in je tegels.

3. Geef je keukenkastjes weer glans

Er zijn in het huishouden veel substanties, die na een zekere inwerkingsduur bij bepaalde oppervlakken niet meer volledig verwijderd kunnen worden. Vetspatten en vlekken moeten altijd onmiddellijk worden verwijderd. U heeft voor het schoonmaken van kasten, legplanken, laden en uittrekelementen niets meer nodig dan een licht vochtige doek (geen staalwol of schuurspons) met een beetje vloeibaar schoonmaakmiddel of glasreiniger. Het is belangrijk dat de oppervlakken vervolgens drooggemaakt worden met een zachte doek. Een te natte doek kan tot gevolg hebben dat er een beetje vocht in de voegen komt, waardoor de meubelen ongewenst zouden kunnen uitzetten. Ook voor de binnenkanten van uw keukenmeubelen geldt: Gebruik geen schuurmiddelen, polijstmiddelen, boenwas, schoonmaakmiddelen op basis van nitro of kunstharsverdunning, aceton of soortgelijke schoonmaakmiddelen.

4. Ontvet je gasstel

Een gasstel is een onderdeel van de keuken dat je veel vaker zal moeten schoonmaken dan de rest van de keuken. Vlekken kun je er in de meeste gevallen afvegen met een doekje met warm water en eventueel afwasmiddel. Je kunt de brander deksels en pannendragers laten weken in een sopje van warm water en afwasmiddel. In de meeste gevallen kun je de fornuisknoppen in de vaatwasser leggen.

5. Reinig de filters van je afzuigkap

Vrijwel alle afzuigkappen maken gebruik van filters. De filters moet je regelmatig vervangen omdat de filters anders verstopt raken. De filters moeten elke 3 tot 12 maanden vervangen worden, afhankelijk van hoe vaak je kookt. Je merkt dat het filter aan vervanging toe is wanneer er geuren achterblijven in de keuken na het koken. Om het moment van vervanging zo lang mogelijk te rekken kun je ze het beste regelmatig in de vaatwasser zetten. Je kunt de filters ook schoonmaken met heet water en een vaatwasser tablet.

Heb je veel last van vuil? Zet een pan met water en citroensap op het vuur met de afzuigkap aan. Door de verdamping van het vocht komt het vuil los en kun je vervolgens makkelijker reinigen. Ten slotte loont het de moeite alle losse onderdelen van het filter schoon te maken met ammoniak. Je kunt ze hier ook een nachtje in laten weken. We raden je wel af de onderdelen te laten weken in een afsluitbare ruimte of in bijvoorbeeld een zak of tas want de lucht van ammoniak is er niet één waar je van geniet.

Kies je voor een kookplaat met een geïntegreerde afzuigkap, zoals een Bora? Je haalt de filter heel gemakkelijk uit de kookplaat en plaatst deze gemiddeld 1 keer per week in de vaatwasser. Deze filter dient één keer per jaar vervangen te worden. 

6. Aanrecht: verschillende materialen vragen om verschillende schoonmaakmiddelen

Het aanrecht is het meest gebruikte onderdeel van de keuken. Afhankelijk van het materiaal waarvan het aanrechtblad gemaakt is, heb je bepaalde schoonmaakmiddelen nodig. Voor dagelijks gebruik adviseren we je een warme doek over het aanrecht te halen.

Graniet

Een granieten werkblad kun je het makkelijkste schoonmaken met Cif of allesreiniger. Heb je een kleurvlek zoals rode wijn, thee of koffie? Wrijf de vlek in met huishoudchloor, laat dit kort intrekken en neem de vlek af met een vochtige doek. Wees wel voorzichtig met agressieve of schurende schoonmaakmiddelen om te voorkomen dat het graniet beschadigd. Door het graniet jaarlijks te impregneren wordt het werkblad minder kwetsbaar.

Composiet

Dit materiaal is schoon te houden met neutrale schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld allesreiniger. 

Keramiek

Ook keramieken werkbladen kun je goed schoonhouden met allesreiniger. Ook schoonmaakazijn werkt als een wondermiddel voor keramieken werkbladen. Probeer zuurhoudende- of schurende schoonmaakmiddelen te vermijden.

Hout

Het schoonhouden van houten werkbladen is een wat grotere uitdaging als bij de overige materialen. Je kunt het aanrecht afdoen met een licht vochtig doek en een sopje met allesreiniger. Gebruik geen schoonmaakazijn want dit kan je aanrechtblad aantasten.

Kunststof

Kunststof is een heel onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kunt een kunststof werkblad goed schoonmaken met allesreiniger, groene zeep of afwasmiddel. Wees voorzichtig met bleek en antikalk producten.

7. Spoel de afvoer door

Geven al deze tips je nog niet het beoogde wauw-gevoel als je naar de schone keuken kijkt en slaat de vonk niet opnieuw over? Wellicht moet je nadenken over het herinrichten van je keuken!

Meer weten over het onderhoud van je keuken of inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs en plan een vrijblijvende afspraak in.