Een afspraak maken
Vandaag gesloten | Koopzondag 21 april
Tegels aanschaffen | Jan van Sundert

Tegels aanschaffen: hier moet je op letten

08-02-2023

Een tegelvloer heeft vele voordelen. Tegelvloeren zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen jarenlang mee. Een duurzame keuze dus! Daarnaast zien we ook steeds meer tegelwanden, ook buiten de keuken en de badkamer. Alle vloertegels kunnen ook op de wand geplaatst worden, daarnaast zijn er ook speciale wandtegels. Deze laatste categorie kan helaas niet op de vloer geplaatst worden. Uiteraard kunnen onze adviseurs je helpen de juiste keuze te maken voor jouw situatie. Voor je tegels gaat aanschaffen zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. In dit blog leggen we je uit waar je in het aanschafproces de focus op kunt leggen.

Tegels aanschaffen

Je hebt veel verschillende groottes tegels. Over het algemeen is de regel: hoe groter de tegel, hoe groter de ruimte lijkt. Dit komt omdat je met kleine tegels veel lijnen ziet, hierdoor wordt de muur drukker en lijkt de muur kleiner. Tegels zijn er in vrijwel alle soorten en maten, maar veel voorkomende maten zijn: 60 bij 60 centimeter, 80 bij 80 centimeter en 25 bij 100 centimeter. De laatste maat wordt vooral gebruikt voor tegels met een houtlook. Daarnaast zijn er natuurlijk grotere en kleinere tegels. Een trend in leefruimtes zoals de woonkamer is toch wel echt een grote tegel. We zien ook steeds meer dat in deze ruimtes dezelfde tegels op zowel de muur als op de wand worden bevestigd. In keukens zien we steeds meer kleinere tegels op de achterwand, vaak zijn dit tegels met een print of in bijvoorbeeld 2 kleuren (denk aan licht- en donkergrijs). Op gebied van badkamertegels zien we de laatste tijd opkomende populariteit van tegels in afwijkende vormen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan hexagon (zeshoekig) tegels of tegels in opvallende kleuren.

Hoeveelheid tegels

Hoeveel tegels je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de wanden die je wil betegelen en de grootte van je uitgekozen tegel. Over het algemeen geldt de regel dat je het aantal tegels voor de oppervlakte pakt mét 10% extra in verband met het snijverlies.

Tegels zetten

Je hebt een aantal tools nodig om wandtegels te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan: een waterpas, tegelsnijder, haakse slijper, tegeltang, regelhout, tegelkruisjes, tegellijm, voegsel, voegspaan, spons, plamuurmes en een lijmkam. Wanneer je klaar bent om te beginnen adviseren we je een primer aan te brengen op de muur. Op deze manier hecht de lijm beter en voorkom je dat de muur zich volzuigt. Bekijk vervolgens van de eerste rij tegels hoe je uitkomt aan het einde van de muur. Soms is het zo dat je eindigt met een heel smal stukje tegel. Dit is voor het zicht niet ideaal, je kunt in dat geval beter starten met een halve tegel. Je kunt er ook voor kiezen vanuit het midden naar de uiteindes te werken. Voor de tegelverdeling in de hoogte adviseren we je ook eerst te kijken hoe je uitkomt alvorens je begint met tegelen. Het tegelzetten doe je nooit direct vanaf de vloer. Dit omdat de vloer bijna nooit 100% gelijk ligt. Begin dus altijd hoger. Je kunt je beginpunt (ongeveer driekwart tegel boven de vloer) het besten aangeven met een horizontale lijn, gezet met waterpas, op de muur. Dit is de hoogte waarop je begint met zetten. Plaats hier ook het regelhout op de muur. Je voorkomt dan dat de tegels gaan zakken. Je kunt nu echt beginnen. Verspreid de lijm over een stukje van de muur. Pak een niet te groot stuk van de muur, anders droogt de lijm uit. Vervolgens kun je de tegels met een licht draaiende beweging in de lijm drukken. Druk niet te hard, anders blijft er geen lijm over achter de tegel. Om te zorgen dat je tussen iedere tegel dezelfde hoeveelheid ruimte overlaat kun je het beste tegelkruisjes plaatsen. Je kunt nu de hele wand betegelen.

Tegeldesign

Er is veel mogelijk op gebied van tegels. Je las daarnet al even over een houtlook, maar er is tegenwoordig ook veel mogelijk in beton, natuursteen en vele andere designs. Bij Jan van Sundert verkopen we keramische tegels. Deze tegels zijn relatief minder kwetsbaar, kleur- en slijtvast én leverbaar in vele kleuren en stijlen.

Verken de mogelijkheden op het gebied van tegels

Ben je benieuwd geworden naar tegelmogelijkheden voor in jouw situatie? Kom gerust eens bij ons langs om je wensen met een adviseur te bespreken of plan hier een afspraak. Neem gerust eens een kijkje in onze showroom om de mogelijkheden te bekijken.