Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 17:30 | 9 juni Koopzondag
Donkere keuken | Jan van Sundert

8x inspiratie voor jouw donkere keuken

20-03-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

Waar vroeger de meeste keukens wit waren, zien we de laatste jaren een opvallende verschuiving naar donkerdere tinten. In de keukentrends van 2023 is te lezen dat zwart en antraciet de meest gekozen kleuren van dit moment zijn. Bij Jan van Sundert begrijpen we waarom. Een donkere keuken is stoer, modern en je kunt er erg veel kanten mee op. Overweeg jij een donkerkleurige keuken? We geven je acht inspirerende voorbeelden.

Zwarte keuken met eiland

Het beste van twee werelden gecombineerd in één keukenruimte. Een zwarte keuken met een kookeiland straalt luxe uit. De kleur geeft de keuken daarnaast een erg eigentijds effect. Op zoek naar een zwarte keuken met eiland? Haal inspiratie uit keukenopstelling Kendal. Compleet zwart en geheel voorzien van de laatste trends. Alleen de ader in het keramisch werkblad is niet zwart. Ben je geïnteresseerd in een zwarte eilandkeuken? Houd er rekening mee dat je ruimte groot genoeg is. Door een compleet zwarte keuken lijkt een ruimte optisch kleiner.

donkere keuken Kendal | Jan van Sundert

Combineer zwart met wit

Wit en zwart zijn traditioneel elkaars tegenpolen. In het samenstellen van een keuken zul je al snel merken dat de twee kleuren elkaar toch versterken. Door te kiezen voor afwisseling wordt jouw donkere keuken namelijk niet eentonig. Kies bijvoorbeeld voor zwarte fronten in combinatie met een wit aanrechtblad. In moderne interieurstijlen zien we ook vaak de combinatie van een zwarte keuken met een lichte kleur muur. Kies bijvoorbeeld voor gebroken wit in combinatie met een visgraat tegelvloer.

Zwarte keuken met wit aanrechtblad

Antraciet keukenfronten

Daar waar zwart onverminderd populair blijft, zien we ook dat grijze keukens steeds meer worden gekozen. In een donkerkleurige keuken kom je dan uit bij de kleur antraciet. De donkergrijze tint geeft de keuken weer een iets uniekere sfeer. Daarnaast blijft de ruimte natuurlijk onverminderd stoer. Eén van de leukste showroomopstellingen met antraciet fronten is ongetwijfeld keuken Barcelona. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van betonlook fronten, die de ruimte een erg industrieel effect meegeven. Dat wordt versterkt door te kiezen voor robuust hout en RVS materialen, zoals je ziet bij de keuze voor de kraan.

Donkere achterwand

Er zijn tal van andere oplossingen te bedenken als je een donkere keuken zonder zwarte kastjes wilt. Mogelijk zijn er zelfs hele goedkope oplossingen te bedenken. Zeker als een keuken nog voldoet aan alle wensen. Laat jezelf inspireren door keuken Götenburg. Deze massief eiken keuken is redelijk licht van kleur, maar krijgt een stoer, donker effect door de achterwand. Dat effect wordt weer versterkt door de zwarte afzuigkap, het aanrechtblad en de greeplijsten.

Houten keuken zwarte achterwand

Gebruik robuuste materialen

Kies je voor donkere kleuren in de keuken, dan oogt jouw ruimte al snel erg stoer. Dit wordt versterkt door te kiezen voor robuuste materialen. Denk bijvoorbeeld aan stalen frames. Erg mooi om te kiezen voor een keukenrek dat aan het plafond bevestigd is bijvoorbeeld. Of ga voor een robuuste lamp om het industrieel effect te versterken.

Combineer met donker hout

Donkere keukens zijn veelzijdig. Eerder in dit artikel benoemden we al dat zwart goed samen gaat met witte elementen. In een donkere keuken kun je ook kiezen om subtiel hout(look) toe te voegen. Een houten plint kan al voldoende zijn om toch voldoende afwisseling te creëren. Je kunt het ook omdraaien. De keuze kan namelijk ook vallen op een houten keuken. Kies in dit geval voor een erg donkere houtsoort en wissel af met zwarte elementen, zoals een keukenblad of een mat zwarte kraan.

Houten donkere keuken | Jan van Sundert

Kies voor antraciet tegels

Mag het echt donker in jouw keukenruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om daar de vloer op af te stemmen. In onze tegelshowroom hebben we verschillende donkerkleurige tegels. Als we zelf mogen kiezen, adviseren we antraciet tegels te kiezen. Naast tegels op de vloer, kun je ook denken aan wandtegels. Dit geeft een keuken direct een knusse sfeer, zoals in keuken Toulouse. 

Donkere wandtegels keuken | Jan van Sundert

Ga voor donkerblauw in de keuken

Een donkere keuken is leuk, maar door de toegenomen populariteit is het niet altijd meer even origineel. Toch liever nét iets anders? Kies bijvoorbeeld voor donkerblauw. Op het eerste oog kan het er uit zien als zwart, maar met de juiste lichtinval zie je wel degelijk een groot verschil. Als je denkt dat je met donkerblauw niet veel kanten op kunt, dan heb je het mis. Neem eens een kijkje in keukenopstellingen Madrid en Keulen. Beiden donkerblauw, maar compleet verschillend in stijl. Welke donkerblauwe keuken heeft jouw voorkeur?

Donkere keukens in onze showroom

In onze showroom in Etten-Leur hebben we meerdere donkerkleurige keukenopstellingen, variërend in kleur en materiaal. Bekijk bijvoorbeeld eens onze zwarte keukens. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kom langs voor inspiratie of maak direct een afspraak We helpen je graag verder.