Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 17:30 | 9 juni Koopzondag
JanVanSundert

Dit zijn de 8 keukentrends van 2023

26-04-2024
Geschreven door: Jan van Sundert

Een keuken wordt een steeds belangrijkere onderdeel van een woning. Het is dé ruimte waar je na een lange dag met de familie samen komt. Sterker nog, meer dan ooit wordt de complete interieurstijl aangepast op keukens. Dat zorgt er voor dat er veel beweging is in de keukenwereld. Zo zagen we in 2022 dat naast de zwarte keuken ook de grijze keuken aan een opmars bezig is. Maar wat gaan we in 2023 terug zien en wat komt er terug in onze showroom? We zetten de belangrijkste trends voor je op een rijtje. Ondertussen zijn ook de trends van 2024 al bekend. Deze lees je hier.

Keukentrend 2023 | 8x trends voor inspiratie:

  1. Grijs is definitief het nieuwe zwart
  2. Zwart wordt vaker gecombineerd met hout
  3. Minimalisme en rust
  4. Meer sfeer met wandverlichting
  5. Gecombineerde aanrechtbladen
  6. De apparatuur wordt steeds 'slimmer'
  7. Hoge kasten tot aan het plafond
  8. Kleuren geïnspireerd door de natuur

Een korte terugblik op de trends van vorig jaar

In 2022 draaide alles om een moderne en luxe uitstraling in de keuken. De meest populaire kleur was dan nog altijd zwart. Het lijnenspel moest kloppen en er werden allerlei luxe elementen aan de keuken toegevoegd. De verwachting is dat deze trends de komende jaren nog doorzetten. We zetten er voor 2023 de volgende trends naast.

1. Nummer 1 in keukentrends 2023: Grijs is het nieuwe zwart

Vorig jaar benoemden we al dat de kleur grijs steeds vaker terugkomt in de aanschaf van een complete keuken. Op dat moment was de zwarte keuken nog dé meest populaire kleur. De verwachting is dat grijze keukens net zo populair worden. Het voordeel van de kleur grijs is dat je er namelijk oneindig veel kanten mee op kunt.

Wil je een hele moderne sfeer in huis? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor hoogglans grijs. Mag het juist wat stoerder? Dan is een keuken met antraciet of betonlook fronten een populaire keuze. Niet voor niets is grijs één van de belangrijkste keukentrends van 2023. In onze showroom doe je steeds meer keuken inspiratie op voor een keuken in de kleur grijs.

2. Zwart wordt vaker gecombineerd met hout

Verdwijnt de kleur zwart dan net zo snel als dat deze is gekomen? Het antwoord is nee. Zwart blijft ook dit jaar één van de meest populaire keukentrends. We zien wel dat zwart vaker afgewisseld wordt met andere kleuren of materialen. Eén van de mooiste ontwikkelingen daarin is de combinatie met hout(look). De toevoeging van hout aan een zwarte keuken, geeft een rustige en natuurlijke uitstraling. Wij zijn van mening dat de mooiste combinaties worden gemaakt met notenhout.

3. Minimalisme en rust dé keukentrend van 2023

Het creëren van rust is één van de belangrijkste trends in het hele huis. Zo zeiden we al dat minimalisme een van de trends in de badkamer voor 2023 wordt. Dit wordt ook een van de belangrijkste keukentrends. Een gemakkelijke manier om dit te creëren is door te kiezen voor natuurlijke materialen. Ontdek twee keukenstijlen waar deze materialen heel subtiel in terugkeren.

Japandi keukens

Japandi is een combinatie van de Scandinavische en Japanse interieurstijl. Deze twee stijlen zijn totaal verschillend, maar hebben wat gemeen: minimalisme. Die eigenschap zorgt er voor dat er rust gecreëerd wordt in een binnenruimte. In badkamers doe je al jaren inspiratie op voor deze woonstijl. De verwachting is dat we dit ook meer terug gaan zien in de moderne keuken. Denk bijvoorbeeld aan terrazzo keukenbladen of een houten keuken met verticale latjes.

Marmerlook keuken

Een andere manier om minimalisme te creëren in een keuken is door te kiezen voor marmerlook. In haast alle gevallen komt marmerlook dan terug in het aanrechtblad of de achterwand. Marmerlook aanrechtbladen zijn niet nieuw. In onze showroom verkopen we al jaren kunststof en composieten aanrechtbladen met een marmerlook ader. Het doortrekken van deze stijl op de wanden wordt wél steeds populairder in de keuken. Het straalt ook weer rust en minimalisme uit. Daarnaast geeft het een erg luxe effect aan de complete keuken.

4. Meer sfeer in de keuken met wandverlichting

In onze showroom doe je veel inspiratie op voor designverlichting. Een moderne keuken straalt minimalisme uit. In sommige gevallen zijn dit type keukens zelfs een beetje saai. Wat doe je namelijk met een kale muur? Vorig jaar gaven we daar al tips over, door bijvoorbeeld te kiezen voor een railsysteem in de keuken. Daar plaatsen we in 2023 graag designverlichting bij. Deze twee zijn ook goed met elkaar te combineren, zoals je ziet in keuken Tampere in onze showroom.

Er zijn al tal van mogelijkheden met deze verlichting. Zo maakt de designverlichting van Jansen en de Bont gebruik van Gesture control. Door de Gesture Control bediening kun je de verlichting zonder knop of afstandsbediening verwisselen van werk naar sfeerverlichting. Zo creëer je gemakkelijk voor iedere situatie de beste lichtsetting.

5. Inspiratie voor gecombineerde aanrechtbladen

Wil je meer afwisselende elementen in de keuken? Ooit overwogen om deze afwisseling in het aanrechtblad te zoeken? Nee? Dat dachten we al. Een van de leukste trends voor de komende jaren is namelijk de keuze voor meer stijlen aanrechtbladen in één keuken. Dat klinkt misschien een beetje onwennig, maar het geeft een keuken een prachtig effect.

De verwachting is zelfs dat deze trend de komende jaren erg aan populariteit gaat winnen. In keuken Malmö maken we hier al gebruik van. Het spoel- en kookgedeelte hebben een keramisch betonlook werkblad. Deze worden van elkaar gescheiden door een kunststof houtlook middenstuk. Het kan zelfs nog een stapje verder in de vorm van een uitschuifbaar keukenblad, waarmee een sfeervol zitgedeelte gecreëerd kan worden.

6. De apparatuur wordt steeds 'slimmer'

En dat was natuurlijk al een tijdje het geval, maar inmiddels hebben alle grote keuken elektronica merken een complete lijn met slimme apparatuur.

De kookplaat met geïntegreerde afzuiging is niet meer weg te denken uit de keuken. Sinds de lancering van Bora in 2007 is de kookplaat met geïntegreerde afzuiging bezig aan een gestage opmars. De laatste jaren zien we echter dat de populariteit enorm stijgt en dat ook andere merken aan de slag gaan met zo’n kookplaat. Vandaag de dag hebben alle bekende merken dan ook minimaal één model.

Daarnaast zien we dat deze bekende merken een complete lijn hebben waar de laatste technologieën het leven een stukje makkelijker maken. Denk daarbij aan een koffiezetapparaat die onthoudt wat je favoriete koffie is. Ook worden meer ovens geïntroduceerd waar de complete bereiding van gerechten al voorgeprogrammeerd staat. ATAG heeft pasgeleden een kookplaat uitgebracht waar je op de graad nauwkeurig je eten kunt bereiden. De keuken van de toekomst is dus vandaag al beschikbaar.

7. Hoge kasten tot het plafond

En dit is misschien wel de opvallendste keukentrends voor de komende jaren. De trend was namelijk dat we steeds minder vaak wandkasten terugzagen in de keuken. Minimalisme en rust in keukens werd belangrijker en dat ging ten koste van wandkasten. Hoge wandkasten werden daarnaast vaak verwerkt in een koof. Deze nieuwe ontwikkeling laat deze wandkasten doorlopen tot aan het plafond. De twee voornaamste voordelen daaraan zijn de extra opbergruimte en de extra luxe en maatwerk uitstraling in de keuken. Oordeel zelf!

8. Kleuren geïnspireerd door de natuur

Na het lezen van dit artikel merk je dat de keuken van 2023 gebaat is bij rust en minimalistische eigenschappen. Dat weegt dus ook mee in de kleurkeuze van de keuken. Populaire keuken kleuren voor 2023 hebben dan ook een duidelijke hint naar de natuur. Eén daar van is de kleur greige. Eerder benoemden we al dat grijs één van de keukentrends van 2023 wordt. Greige is een combinatie van grijs met een beige tint. Dat geeft een keuken een zacht en warm effect.

Een andere kleur die terug gaat komen in nieuwe keukens is notenhout. Hout in combinatie met zwart benoemden we al als één van de keukentrends. Notenhout is een donkere en warme houtkleur die perfect past bij zwart of greige, maar ook prima op zichzelf staat. Het geeft een luxe en gezellige uitstraling aan een keuken.

Momenteel zijn we druk bezig om heel onze showroom te voorzien van keukeninspiratie voor 2023. Op onze online kanalen doe je daar al de nodige inspiratie voor op. Heb je daarnet een trend gezien die jij het liefst vandaag nog opneemt in jouw keuken? Dat kan! Kom langs en doe in onze keukens tips op om jouw eigen keuken helemaal van deze tijd te maken. Onze adviseurs helpen je graag met het samenstellen van de keuken van jouw dromen. Dat doen we aan de hand van een 3D tekenprogramma, waarmee je op een scherm mee kijkt hoe we jouw gewenste keuken ontwerpen.