Een afspraak maken
Vandaag gesloten | Koopzondag 21 april
Keukentrends 2022 | Jan van Sundert

De keukentrends van 2022

08-02-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

Ben je op zoek naar de allerlaatste trends? Bekijk dan onze keukentrends van 2023.

De keuken is één van de belangrijkste onderdelen van een woning. Zoals in de rest van het interieur veranderen stijlen en ontwikkelingen geleidelijk. Zo zagen we vorig jaar dat mat zwarte keukens één van de trends van het jaar werd en ook dit jaar onverminderd populair zal blijven. Maar welke nieuwe trends gaan komend jaar hun intreden doen? En welke komen in onze showroom terug? We zetten de acht belangrijkste keukentrends voor 2022 op een rijtje.

  1. Zwart blijft één van de belangrijkste keukentrends, ook in 2022
  2. Nieuwe trends: Grijs en antraciet
  3. Nieuwe populaire pasteltinten
  4. Anti-fingerprintcoating
  5. Open kasten en railsystemen maken hun intreden
  6. Het lijnenspel wordt steeds belangrijker
  7. Duurzame keukenbladen
  8. Gouden en koperen details


1. Zwart blijft op nummer 1 in de keukentrends 2022

Zwart was dé absolute keukentrend van afgelopen jaar. En die ontwikkeling zet ook dit jaar door. Van een complete zwarte keuken tot aan het speels terug laten komen van zwarte elementen, zoals de kraan of de spoelbak. Zwart geeft keukens een stoere, afwisselende twist die perfect past in de meest populaire interieurstijl van dit moment. Dat zwart veelzijdig is, zagen we dit jaar al. Zo is de kleur zelfs toepasbaar in landelijke keukens.

De kans dat zwart de komende jaren aan populariteit in gaat leveren lijkt ons erg klein. In onze showroom wordt daar alvast op ingespeeld door tenminste twee extra zwarte keukens ter inspiratie toe te voegen. We merken dat niet iedereen over te halen is voor een zwarte keuken. Daarom merken we dat ook de donkergrijs en antraciet aan populariteit winnen. Maar ook andere kleuren behoren tot de trends van 2022. 

Zwarte keuken trend 2022 | Jan van Sundert

2. Nieuwe kleuren trends: Grijs en antraciet

Ga je voor een nieuwe keuken kijken in 2022 en mag het lekker stoer? Vaak wordt er dan gekozen voor zwart. Echter kunnen zwarte keukens best overweldigend zijn. Steeds vaker kiezen mensen dan voor een iets gematigdere kleur. Grijs en antraciet zijn dan een erg goed alternatief. De mogelijkheden in verschillende kleuren zijn enorm. Er zijn erg veel verschillende kleuren grijs, waardoor iedere grijze keuken een uniek uiterlijk krijgt. Van heel erg modern tot aan industrieel, van hoogglans tot aan mat. In onze showroom zijn er keukens in veel verschillende grijze kleuren. Het leuke aan grijs is dat je de apparatuur ook kunt doortrekken in deze kleur. 

3. De populaire pasteltinten van 2022

Ben je op zoek naar een vrolijkere kleur? Pasteltinten blijven erg populair in keukens. Vorig jaar benoemden we al dat ook gekleurde keukens in opkomst zijn. Zo plaatsten we een mintgroene keuken ter inspiratie voor pastelkleuren in onze showroom. Keukens met deze kleuren worden over het algemeen gezien als gedurfd, maar geven wel een erg vrolijk effect in huis. Deze vrolijke kleuren worden in 2022 iets soberder. De pasteltint van komend jaar wordt namelijk zandkleurig beige. Deze prachtige natuurlijke tint geeft extra warmte aan een landelijke keuken, maar zal ongetwijfeld ook terugkomen in de moderne keukenstijl.

Keukentrend 2022 Saharabeige

4. Anti-fingerprintcoating: Onmisbaar in een nieuwe keuken

Vingerafdrukken op de keukenkastjes zijn voor veel mensen één van de grootste ergernissen in keukens. Vooral met een mat zwarte keuken is het mogelijk dat vingerafdrukken goed blijven staan. Eén van de belangrijkste tips voor 2022 is dan ook anti-fingerprintcoating. De keukenfronten worden voorzien van een speciale coating, waardoor jouw keukenkastjes erg netjes blijven. Benieuwd of het echt werkt? In onze keukenzaak wordt deze technologie bijna in alle keukens vaker toegepast in nieuwe opstellingen. Kom langs en ervaar het verschil met jouw eigen keuken.

Anti-fingerprintcoating keuken

5. Open kasten en railsystemen maken hun intreden in de keuken

In keukens draait het om het creëren van sfeer. Keukens worden vaker bij de rest van de verdieping betrokken. De keuken wordt als het ware een echte woonkeuken, waar sfeervolle elementen het karakter bepalen. Afgelopen jaren zagen we als sfeervolle keuken inspiratie wandplanken tussen een koof terug, zoals in keuken Provence. Eén van trends waar wij hoge verwachtingen bij hebben en zeker terugkomen in onze showroom zijn de open kasten en railsystemen.

Wissel bijvoorbeeld een inbouw kastenwand af met in het midden een open kast met een glaswand. Richt deze in met je mooiste servies en glaswerk en plaats spotjes in deze kast. Zonder twijfel creëer je gemakkelijk extra sfeer in de keukenruimte.

Een trend die daar perfect bij aansluit, is een railsysteem. Zo’n systeem geeft een keuken een stoer en industrieel karakter. Daarnaast biedt het veel gemakken en extra opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan een rek om wijnglazen in te presenteren of om keukenrolpapier aan te hangen. Prachtig en praktisch! In 2022 wordt een nieuwe keuken geplaatst met zo'n railsysteem. 

Open kast in keuken | Jan van Sundert

6. Het lijnenspel wordt nog belangrijker in keukens

Eén van de belangrijkste kenmerken van moderne keukens is natuurlijk dat alles op elkaar is afgestemd. Het lijnenspel in de keukenkastjes is hier een goed voorbeeld van. De symmetrie straalt een vorm van rust uit en het zit in onze menselijke aard dat we dat als prettig ervaren.  

Dat is op zichzelf niks nieuws. Strakke lijnen komen al jaren terug in keukens. Echter hebben we binnen Jan van Sundert sinds 2022 een compleet nieuwe keukenlijn waar gewerkt wordt met rastermaten van 130 millimeter. De hoogte van alle kasten hebben een meervoud van 13 centimeter. Dat houdt in dat een onderkast 78 centimeter hoog is. Lades zijn 26 of 39 centimeter. Deze afmetingen worden doorgetrokken in de bovenkasten, waardoor alle lijnen perfect doorlopen.

7. Duurzame keukenbladen

Ook in de keukenbranche ontkomen we er niet aan: duurzaamheid. Het wordt een steeds belangrijker thema in de hedendaagse keuken. Neem bijvoorbeeld het aanrechtblad. Een granieten blad is bijvoorbeeld een natuurproduct. Echter is de productie van zo’n blad niet altijd de meest duurzame oplossing. In onze showroom zul je daarom  in 2022 meer Fenix, DecorTop en Toplaminaat terug zien. Deze keukenwerkbladen worden milieuvriendelijk geproduceerd. Het basismateriaal is daarnaast duurzamer dan bij vergelijkbare bladen. En dat voor een vergelijkbare prijs.

Een ander voordeel van deze lijn is dat je er alle kanten mee op kunt. Van houtlook tot marmerlook tot betonlook, de mogelijkheden zijn erg uiteenlopend. In onze showroom hebben we in iedere stijl en kleur voorbeelden ter beschikking.

Duurzaam aanrechtblad | Jan van Sundert

8. Haal inspiratie uit gouden en koperen details

Ongetwijfeld één van de leukste keukentrends van 2022: De kleuren goud en koper. Komend jaar mag het namelijk een stukje gewaagder in keukens. Voor het hele interieur geldt dat we deze luxe kleuren steeds vaker speels terug gaan zien. Zo ook in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie koperen kraan in een donkere keuken. Of wat dacht je van gouden apparatuur op donkerblauwe kasten?

Wil je nog een stapje verder gaan dan dat? Komend jaar gaan we in onze showroom een witte keuken met gouden greeplijsten presenteren. Dat geeft een ruimte een erg elegante maar ruimtelijke sfeer. Benieuwd hoe deze kleuren verwerkt worden in moderne keukenopstellingen? Houd de komende tijd onze kanalen in de gaten.

Gouden greeplijsten | Jan van Sundert