Een afspraak maken
Vandaag geopend 09:30 - 21:00 | Let op! Donderdag 20 juni koopavond ipv. vrijdag 21 juni!
JanVanSundert

Dé 5 badkamertrends voor 2023

26-04-2024
Geschreven door: Jan van Sundert

De uitstraling van badkamers veranderd de laatste jaren erg snel. Een moderne badkamer wordt steeds meer gebruikt om tot rust te komen na een drukke dag. Daardoor zien we de ontwikkelingen in een razend tempo veranderen. Daarom zetten we de 5 belangrijkste badkamertrends van 2023 voor je op een rijtje. Ondertussen zijn ook de trends van 2024 al bekend. Deze lees je hier.

5x inspiratie door de Badkamertrends 2023

  1. Japandi stijl – Aardetinten als dé badkamertrend van 2023
  2. Organische vormen
  3. Creëer minimalisme
  4. De kraan van 2023: Gunmetal uitvoering
  5. Oog voor duurzaamheid

Maar eerst een terugblik op de badkamertrends van vorig jaar

Badkamertrends komen en gaan geleidelijk. Daarom is het niet verkeerd om terug te kijken naar de badkamertrends van 2022. We zien namelijk dat populaire trends van 2022 een duidelijke overlap hebben met alles wat er in 2023 te wachten staat. De meest populaire trends van dat moment waren het creëren van een luxe wellness stijl en het gebruik van opvallende combinaties. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we met het binnenkijken in deze hotelchique badkamer.

1.Japandi stijl - Aardetinten als dé badkamertrend van 2023

Afgelopen jaar was dit één van de badkamertrends in opkomst. In 2023 is het gebruik van aardetinten in de badkamer misschien wel de meest populaire ontwikkeling. Zoals we al zeiden wordt de badkamer steeds meer een ruimte om tot rust te komen. Aardetinten als beige en crème geven een badkamer een natuurlijke uitstraling en zijn bovendien te mixen met moderne elementen en kleuren. Daaruit is de Japandi interieurstijl ontstaan, waar het minimalistische en de rust van de Japanse en Scandinavische woonstijlen zijn gecombineerd. Vrijstaande baden of een ruime douche zien we ook vaak terug in dit type badkamer. 

2. Organische vormen in de badkamer

Organische vormen sluiten erg goed aan bij de eerste trend, omdat organische vormen ook als rustgevend worden beschouwd. Sterker nog, in veel Japandi-badkamers zien we de organische vormen terug. Denk daarbij aan opvallende vormen voor spiegels of robuuste materialen zoals basalt of natuursteen waskommen. In een minimalistische badkamer zorgen deze creatieve vormen voor afwisseling in de badkamer. Ontdek onze ruime collectie met sanitair in organische vormen.

3. Creëer minimalisme met grote tegels voor vloeren en wanden

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat het creëren van minimalisme één van de populairste ontwikkelingen voor 2023 is. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is door te kiezen voor grote tegels. Daardoor lijkt het of de vloeren en de muren uit één geheel bestaan. En dat maakt een badkamer lekker ruimtelijk. Kies bij voorkeur voor een rustig oppervlak en een lichte kleur. Een andere tip is om de kleur van de voeg hier ook op af te stemmen.

Een andere manier om minimalisme terug te laten komen is met ton sur ton. Dat is een decoratieve stijl waarbij verschillende tinten van dezelfde kleur worden gebruikt in een ruimte. In de badkamer kan dit bijvoorbeeld betekenen dat verschillende elementen, zoals tegels, sanitair en accessoires, in dezelfde kleur worden gekozen. Alleen de tinten verschillen dan. Daarmee creëer je een harmonieuze en rustige sfeer in de badkamer. Ton sur ton decoratie kan ook gebruikt worden om een kleine badkamer optisch groter te laten lijken, omdat er wordt gekozen voor een beperkt aantal kleuren.

Bij Jan van Sundert verkopen we veel verschillende formaten tegels, waaronder het formaat van 90 bij 90 centimeter of zelfs 120 bij 120 centimeter. In kleine badkamers kunnen deze enorme formaten wat te veel van het goede zijn. In dat geval raden we aan om te kiezen voor een 60 bij 60 centimeter. Onze adviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor jouw badkamer.

4. Dé kraan van 2023: Gunmetal uitvoering

Gunmetal wordt met de dag populairder in onze sanitair collectie. De afgelopen jaren verandert er veel op het gebied van kleuren voor sanitair. We zien dat er een aardverschuiving plaats vindt van roestvrijstalen materialen naar gewaagdere kleuren sanitair. In de badkamertrends van 2021 benoemden we zwart als populaire kleur. In 2022 lichten we goud en koper uit. Daar voegen we nu gun metal aan toe. 

Gun metal is een soort brons wat vroeger voor munitie werd gebruikt. Daar komt dus ook direct de naam vandaan. Het ziet er een beetje uit als modern roestvrijstaal, door de donkere en stoere kleur. Dat maakt een gunmetal kraan erg veelzijdig en dus bruikbaar in ieder type badkamer, zoals de moderne badkamer of industriële badkamer. Een ander voordeel is dat vingerafdrukken en zeep resten minder goed zichtbaar blijven op dit materiaal. 

5. Oog voor duurzaamheid in badkamers

Ook in 2023 benoemen we duurzaamheid in de badkamertrends. Dit jaar is het begrip duurzaam wonen relevanter dan ooit. Bijna iedere Nederlander heeft de afgelopen maanden namelijk iets aan zijn of haar huis gedaan om energie te besparen. Ook in de badkamer zijn er mogelijkheden en materialen om te kiezen voor duurzaam. In 2023 gaan we er zelfs een deel van onze badkamer showroom op inrichten.

LED verlichting in de badkamer

Vaak zit besparen in kleine dingen. Heb jij er al aan gedacht om te kiezen voor LED verlichting in de badkamer? LED lampen verbruiken tot wel 90% minder energie. Dit kun je verwerken in het plafond, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zien we steeds vaker spiegels met ingebouwde LED-verlichting terug in een badkamer. LED verlichting is natuurlijk niks nieuws. In meer dan de helft van onze huidige badkameropstellingen in de showroom zit al dit soort verlichting. In 2023 verwachten we bijna in iedere badkamer LED verlichting te plaatsen.

Infrarood panelen

Een andere manier van verduurzamen vinden we in de manier hoe je jouw badkamer of woonruimte verwarmt. (Oudere) verwarming is vaak inefficiënt. Ze verbruiken veel energie omdat ze de complete ruimte verwarmen, met als gevolg dat je veel van deze warmte verliest. Met infrarood panelen verwarm jij gedeeltes van jouw huis veel efficiënter. Het verwarmt bijvoorbeeld alleen jouw badkamer op het moment dat je daar aanwezig bent. En dat scheelt veel energie. Een bijkomend voordeel is dat infrarood verwarming goed is voor de gezondheid.

Elektrische radiatoren

Een badkamer hoort warm te zijn, ook in 2023. Bij de aanschaf van een complete badkamer raden we altijd een elektrische radiator aan. Het voordeel van zo’n radiator is dat deze met elektriciteit opgewarmd wordt (en dus niet meer op gas). In 2023 is het dus weer heerlijk warm in jouw badkamer.

Douchetoilet

Heb je er ooit bij stil gestaan dat een gezin van 4 personen zo’n 200 euro op jaarbasis kwijt is aan toiletpapier? Om die reden zien we steeds meer klanten die interesse hebben in een douchetoilet. Een douchetoilet is een toilet en bidet in één. Door middel van een warme comfortabele waterstraal en ingebouwde föhn is het gebruik van toiletpapier dus verleden tijd. In onze badkamer showroom hebben we onze totale collectie met douchetoiletten naast elkaar gezet.

Naast deze interessante manieren van verduurzamen vindt je vanaf 2023 ook waterbesparende douchekoppen en dual flush toiletten in onze ‘groene hoek’. Bezoek onze badkamer showroom voor meer informatie.

De komende maanden zijn onze adviseurs druk bezig om de showroom te voorzien van de laatste badkamertrends. Op onze online kanalen houden we je hiervan op de hoogte. Heb je al een trend gezien die jij het liefst vandaag nog op neemt in jouw badkamer? Dat kan! Vraag vrijblijvend een gesprek aan met één van onze adviseurs.