Een afspraak maken
Vandaag gesloten | Koopzondag 21 april
Kleine keuken inrichten | Jan van Sundert

Kleine keuken inrichten

12-12-2023
Geschreven door: Renier van der Poel

Wil je het maximale uit jouw kleine keuken halen? Vaak wordt een kleine keukenruimte gezien als een last. Hoe richt je namelijk een kleine keuken in zodat je voldoende beweeg- en opbergruimte houdt? Dagelijks krijgen we deze vragen tijdens adviesgesprekken. En dat terwijl een kleine keuken juist zo knus en sfeervol is. Met een aantal simpele tips word jij verliefd op jouw kleine keuken.

Kleine keuken in 5 stappen inrichten

1. Maak eerst een plattegrond

Alles begint met het maken van de meest geschikte indeling. Dat is natuurlijk bij alle keukens belangrijk. Inventariseer voor jezelf wat je het liefst op welke plek hebt en maak een plattegrond. Teken deze uit en bekijk welke opties tot de mogelijkheden behoren. Hier houd je ook rekening met de opbergruimte en apparatuur die je denkt nodig te hebben. 

Het kan verder nooit kwaad om meerdere indelingen uit te tekenen. Op deze manier kom je er achter of een hoekkeuken of een rechte keuken beter bij jouw ruimte past. In sommige gevallen kom je er achter dat er meer mogelijk is dan je vooraf denkt. Zo ervaren we zelfs dat een kookeiland soms mogelijk is. Deze ontwerpen neem je natuurlijk ook mee tijdens een adviesgesprek.

Kleine keuken plattegrond | Jan van Sundert

Kleine keuken met kookeiland

Maak ook eens een indeling met een kookeiland in jouw ruimte. Een kookeiland staat voor veel mensen op nummer 1 van hun wensenlijst. Dat geldt ook voor mensen met een kleine keukenruimte. Vaak is er meer mogelijk dan dat je vooraf denkt. Het levert je vaak ook nog eens erg veel extra opbergruimte op. De minimale afmeting die je aan moet houden voor een eiland is 150x90 centimeter. In dit artikel kom je er achter of een kookeiland in jouw kleine keuken past.

In de meeste gevallen kom je in een kleine keuken uit op een schiereiland. Dit type eiland zit met één zijde tegen de muur aan. Met een schiereiland behoudt je het effect van een eiland, zonder verlies aan beweegruimte. Tip: Kies voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging op een schiereiland of kookeiland. Een afzuigkap boven een eiland maakt een ruimte een stuk kleiner.

Kleine keuken inrichten met schiereiland | Jan van Sundert

2. Kies voor lichte kleuren en strakke keukenkasten

Nu je jouw ideale indelingen in kaart hebt gebracht is het tijd om inspiratie op te doen voor een keukenstijl. En daar kun je veel verschillende kanten mee op. Omdat een keuken en woonruimte steeds vaker worden gecombineerd, raden we aan om hier qua stijl ook één lijn in te trekken. Als je een kleine keuken in gaat richten, raden we echter wel aan om te kiezen voor lichte kleuren en een strak lijnenspel. Denk bijvoorbeeld aan een grijze keuken of een witte keuken. Dit zorgt namelijk voor rust en een ruimtelijk effect in de keuken. Zeker wanneer je te maken hebt met een keuken waar alles dicht tegen elkaar staat, is het belangrijk om voor rust te zorgen. We raden vaak aan om te kiezen voor hoogglans keukenkasten. Door de weerkaatsing van buitenlicht, lijkt een keuken optisch groter. 

Kleine keuken hoogglans kasten | Jan van Sundert

3. Stel de keukenapparatuur slim samen

Vaak combineer je de apparatuur met stap 1. Tijdens het maken van een indeling denk je vaak al na over waar je wilt koken, op welke plek de koelkast moet komen en hoe groot de oven en magnetron zijn. In een kleine keuken moet je rekening houden met het feit dat praktisch boven luxe gaat. Toch kun je op sommige vlakken best uitpakken met apparatuur. We geven je graag een aantal tips.

De oven en magnetron

In een kleine keuken kies je bij voorkeur voor een inbouwoven en/of magnetron. Ook in een landelijke kleine keuken is dit de beste optie. Ondanks dat zo’n mooie vrijstaande oven met fornuis wel erg mooi is, is het minder praktisch. Je raakt opbergruimte kwijt en jouw keuken lijkt optisch een stuk kleiner.

De standaardmaten van inbouwovens zijn 45 of 60 centimeter hoog. Bij magnetrons hanteren we 38 of 45 centimeter. Onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar de kleinste formaten. Bedenk je echter wel of dit je niet belemmert tijdens het koken. Wil je zowel een oven als een magnetron, maar twijfel je of je genoeg opbergruimte behoudt? Kies dan voor een combi-oven. Het woord zegt het al, want in dit type oven zijn de ovenfuncties gecombineerd met alle functies van een magnetron. De standaard afmetingen zijn ook 45 of 60 centimeter.

Kleine keuken inrichten met combi oven | Jan van Sundert

De koelkast en diepvries

Een koelkast en diepvries zitten vaak onder elkaar. Met beide onderdelen is er veel mogelijk. Zo ook een combinatie van beide, genaamd de koelvries combinatie. Wil je hier graag besparen aan ruimte? Dan raden we vaak aan om te kiezen voor een tafelmodel koelkast. Indien mogelijk plaats je de diepvries dan in de schuur. Wil je weten of dit genoeg is voor jouw gezin? In ons artikel leggen we precies uit waar je op met letten bij de aanschaf van een koelkast.

Minder is meer

Deze interieur regel geldt zeker ook voor het inrichten van een kleine keuken. Zoals we eerder al benoemden is een kleine keuken gebaat bij rust. Die creëer je het beste door zo min mogelijk accessoires op het aanrechtblad te plaatsen. Een handige tip om ruimte te besparen is bijvoorbeeld de keuze voor een kokendwaterkraan boven een waterkoker. Plaats bij voorkeur ook geen potten en pannen op het aanrechtblad.

4. Zorg voor voldoende opbergruimte

We hebben het al benoemd, maar houdt met iedere indeling die je maakt rekening met opbergruimte. In een kleine keuken is het vaak puzzelen om er voor te zorgen dat jij al jouw pannen en apparatuur kwijt kunt. Twijfel je of je voldoende ruimte hebt in een rechte keuken? Kies voor een wand met hoge kasten. In een hoekkeuken creëer je gemakkelijk extra ruimte voor jouw pannen met een carrousel kast. Zo zijn er meerdere handige oplossingen om er voor te zorgen dat jij al jouw keuken accessoires kwijt kunt. Onze adviseurs helpen je graag om mee te kijken naar de beste oplossing voor jouw kleine keuken.

Kleine keuken inrichten met carrouselkast | Jan van Sundert

5. Kies voor wandplanken of een railsysteem

Een andere manier om gebruik te maken van handige opbergruimte is door te kiezen voor wandplanken. Zeker op een lege wand bieden planken een goede opvulling. Daarnaast kun je er natuurlijk veel spullen op kwijt. Eén van de keukentrends van 2022 is de intrede van een railsysteem in de keuken. Zo’n systeem oogt er modern en is erg handig om keukenaccessoires in te ordenen.

houten wandplanken voor opbergruimte keukenmoderne mat zwarte wandplank voor in de keuken

Laat ons jouw kleine keuken inrichten

Wil je graag deskundig advies om het maximale uit jouw kleine keuken te halen? Met behulp van ons 3D programma kunnen wij jouw kleine keuken inrichten. Zo'n ontwerp maken we tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we de beste opties voor jouw ruimte, maar we adviseren natuurlijk ook over alle apparatuur en andere onderdelen. Tijdens het gesprek lopen we door de showroom om samen de ideale keuken samen te stellen. Benieuwd? Kom langs en bekijk alle mogelijkheden of maak direct een afspraak met één van onze adviseurs.