Een afspraak maken
Koopzondag 8 oktober | Vandaag geopend 09:30 - 17:30
Groene landelijke keuken | Jan van Sundert

Is een kookeiland geschikt voor jouw keuken?

2023-02-08 07:11:06

Wil je koken en tafelen met elkaar combineren of denk je aan een upgrade van jouw keuken? Dan kom je al snel uit bij een kookeiland. Eilandkeukens zijn enorm populair tegenwoordig en wij begrijpen waarom. Keukens in deze opstelling geven namelijk meer sfeer, bieden extra opbergruimte en geven jouw gehele interieur een luxere uitstraling. Helaas is niet iedere keuken geschikt voor een kookeiland. Zo dien je met een aantal zaken rekening te houden. Stel jezelf dus minimaal de volgende vragen.

  1. Is de keuken groot genoeg voor een eiland?
  2. Welk type keukeneiland past bij jou?
  3. Past het kookeiland dat je voor ogen hebt wel bij jouw interieur?
  4. Waar moet ik op letten met de installatie van een keukeneiland?
  5. Wat kost een keukeneiland?

 

1.Is de keuken groot genoeg voor een kookeiland?

De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk of je voldoende ruimte hebt voor een eilandkeuken. De minimale afmeting van een kookeiland is 150 bij 90 cm. Een eiland wordt gecombineerd met een rechte of hoekkeuken opstelling. Houdt er dus rekening mee dat je aan één wand nog minimaal zo’n 80 centimeter nodig hebt. Om comfortabel te kunnen bewegen moet je nogmaals rekening houden met minimaal één meter per kant.

Heb je een kleinere keuken, maar wil je toch graag het effect van een eiland in jouw keuken? Dan biedt een schiereiland wellicht de oplossing. Zoals de naam verklapt staat het eiland vast aan één wand, waardoor je toch het eiland-effect behoudt.

Schiereiland keuken | Jan van Sundert

2. Welk type eilandkeuken past bij jou?

Een keukeneiland kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Naast koken kan een eiland benut worden om te snijden, spoelen of zelfs om aan te eten. We onderscheiden vier soorten eilanden. Vaak worden deze soorten met elkaar gecombineerd.

Kookeiland

Het zal je niet verrassen dat een kookeiland is voorzien van een werkblad en een kookplaat. Valt de keuze op dit type, houdt dan rekening met de aansluiting van extra elektriciteit. Ook de afzuiging is een puntje om rekening mee te houden. Stoort de aanwezigheid van een afzuigkap je? Kies dan voor een afzuigunit die is weggewerkt in het plafond. Nog een stapje moderner? Tegenwoordig zijn er ook kookplaten met geïntegreerde afzuiging om de keuken als geheel een strakkere uitstraling te geven.

Spoeleiland

Je kunt ook kiezen voor een spoeleiland. Dit type is voorzien van een spoelbak, een kraan en in de meeste gevallen ook een vaatwasser. In dit type opstelling moet je rekening houden met de aan- en afvoer van warm en koud water. In veel gevallen wordt het spoeleiland gecombineerd met ruimte om eten op te snijden of op voor te bereiden.

Kook- en spoeleiland | Jan van Sundertr

Werkeiland

Daarmee hebben we direct het werkeiland ingeleid. Op dit type eiland mist namelijk de spoelbak en de kookplaat. Zo is dit type eiland alleen voorzien van een werkblad, die verschillende functies kan vervullen. Zoals gezegd wordt dit type eiland vaak gebruikt om het eten op voor te bereiden. Vaak zien we echter ook dat hier het koffiezetapparaat op wordt gezet om extra ruimte voor het kook- en spoelgedeelte te creëren. Daarnaast biedt een werkeiland extra veel opbergruimte.

Eiland met bar

Tot slot onderscheiden we een eiland met bar. Aan dit keukenblok kan namelijk ook gegeten worden. Dit type kenmerkt zich door de aanwezigheid van barkrukken en voldoende ruimte om te eten. Dit geeft nog meer sfeer aan de keuken. Vaak wordt er gecombineerd met één of meerdere van andere opstellingen om optimaal gebruik te kunnen maken van de ruimte.

3. Past een kookeiland bij jouw interieur?

Een kookeiland past bij iedere stijl. Of je nu op zoek bent naar een moderne of landelijke keuken. De aanwezigheid van een eiland zorgt er in veel gevallen voor dat de keuken en woonkamer makkelijker één geheel worden. Vaak zien we dus dat er in de keuken wordt gekozen voor dezelfde stijl als in de woonkamer. Voor een interieur met zwarte accenten, kun je bij ons terecht voor een zwart kookeiland. Komen er in je complete interieur veel natuurlijke elementen terug, bekijk dan eens deze één van onze landelijke keukens. In onze showroom hebben we nog veel meer eilandkeukens in verschillende kleuren en stijlen opgesteld.

Luxe eilandkeuken Sofia | Jan van Sundert

4. Waar moet ik nog meer op letten?

Voor de installatie van een keukeneiland moet er rekening gehouden worden met het leidingsschema. Hiervoor is het belangrijk om te weten welk doel het eiland heeft. Zoals al verteld moeten er mogelijk leidingen verlegd worden wanneer je wilt koken en wassen op het eiland. Echter is het niet altijd mogelijk om door de vloer te boren. In dit geval biedt een schiereiland de uitkomst. De stroomtoevoer wordt in dit geval via de wand gelegd.

Omdat je vaak te maken hebt met het gebruik van keukenapparatuur is het handig om stopcontacten te verwerken in het keukeneiland. Denk van tevoren na of deze functionaliteit voor jouw keuken voordelen heeft.

Witte eilandkeuken | Jan van Sundert

5. Wat kost een keukeneiland?

Een kookeiland is erg populair. Eén van de voornaamste redenen is de luxe uitstraling die jouw keuken krijgt. En natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Echter is het lastig om in te schatten wat een keukeneiland kost. Dat heeft te maken met de keuze voor materialen, apparatuur en veel andere factoren. Houd er ook rekening mee dat eilanden vaak een paar extra wanden hebben ten opzichte van een hoek- of rechte keuken. Daarnaast wegen uiteraard de montagekosten mee bij de aanschaf. Mogelijk moeten leidingen en aansluitingen verlegd worden, omdat deze simpelweg niet in het midden van de keuken uit komen. Om een beter beeld te krijgen van de kosten, is het verstandig om een afspraak in te plannen met één van onze keukenadviseurs. Samen wordt er gekeken naar jouw specifieke wensen. Aan de hand van een gratis 3D-ontwerp kunnen we de kosten globaal voor je in kaart brengen.